Danas o imenovanju nove Vlade Kantona Sarajevo

Vijesti.ba

Izvršna vlast u Kantonu Sarajevo mogla bi biti formirana danas ukoliko poslanici Skupštine na sjednici prihvate Prijedlog odluke o potvrđivanju nove kantonalne Vlade.
Vladu Kantona Sarajevo u naredne četiri godine trebalo bi činiti pet stranaka i to: Naša stranka, Narod i pravda, Socijaldemokratska partija (SDP), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF).

– Sve ide po planu. Svi smo svjesni odgovornosti koju imamo u ovom procesu, a i da se konačno nešto pozitivno desi u Kantonu Sarajevo. Nema zakovanih stavova, ultimativnih zahtjeva i svega onoga što bi moglo usporiti ili otežati proces, kaže SDP-ov Damir Mašić.

Poručio je da je šestorka jaka i stabilna, kao od samog početka.

– Želimo da se priča uspješno dovede do kraja, ne samo kad je u pitanju imenovanje Vlade nego i kada je u pitanju realizacija programskih smjernica i principa i da Vlada podigne ljestvicu demokratskih standarda, kao što je to učinila Skupština KS, istakao je Mašić.ž

Novi saziv

Mandatar za novi saziv Vlade je Edin Forto iz Naše stranke, a ministri iz te partije vodit će Ministarstvo za komunalnu privredu i infrastrukturu Srđan Mandić te Ministarstvo pravde i uprave Lejla Brčić.

Stranka Narod i pravda predložila je Zinetu Bogunić za ministricu obrazovanja, nauke i mladih, za ministra privrede Harisa Bašića, te Admira Katicu za ministra unutrašnjih poslova dok su za ministra finansija predložili Amela Kovačevića.

Socijaldemokratska partija BiH dobila je tri resora, te je za ministra saobraćaja predložila Adnana Štetu, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša trebao bi voditi Damir Filipović, a Malik Garibija bit će na čelu Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Savez za bolju budućnost BiH predložio je za novog ministra za boračka pitanja Ismira Jusku, a Mirvad Kurić će ostati na funkciji ministra kulture i sporta, dok bi Amela Sofić iz Demokratske fronte trebala voditi Ministarstvo zdravstva.

Privremeno finansiranje

Osim odluke o potvrđivanju nove Vlade KS, poslanici će razmatrati i Prijedlog odluke o tromjesečnom privremenom finansiranju, a predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković ranije je izrazio nadu da će već u januaru biti usvojen budžet za 2019. godinu.

Odluka o privremenom finansiranju bit će realizirana sredstvima u iznosu ne većem od jedne četvrtine ukupnih prihoda utrošenih budžetom u prva tri mjeseca 2018. godine.

Propisano je da se budžet mora donijeti do 31. marta, a ukoliko se to ne dogodi neće biti realizirani rashodi u bilo koju svrhu osim otplate duga sve dok se budžet ne usvoji.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...