Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine će danas odlučivati o privremenom ukidanju akciza na gorivo i snižavanju PDV-a na osnovne životne potrepštine.

Ukidanje je predloženo kao reakcija na kontinuiran rast cijena nafte na svjetskom tržištu, što uzrokuje poskupljenje skoro svih ostalih proizvoda i usluga. Poskupljenje je uzrokovano pandemijom koronavirusa i agresijom Rusije na Ukrajinu.

Ako je suditi po ranijim izjavama zvaničnika, izgledno je da će akcize biti ukinute. SDP, koji je u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog o ukidanju akciza, više puta je pozvao parlamentarce drugih stranaka da podrže ovaj prijedlog.

SNSD-ovi parlamentarci su predložili da PDV od 10 posto bude za hljeb od svih vrsta brašna, brašno, mlijeko, mliječne proizvode, jestiva ulja, jestive masnoće, so, šećer, homogenizovanu dječiju hranu i lijekove.

Predložili su da PDV od 22 posto bude na luksuznija dobra, kao što su visokokvalitetna alkoholna pića, visokokvalitetne cigarete, luksuzni parfemi i toaletne vode, kozmetika, odjeća i obuća od krzna, satovi i drugo.

Trenutno je na snazi jedinstvena stopa PDV-a od 17 posto. Ukoliko navedeni prijedlozi budu prihvaćeni, potrebno je da ih prihvati i Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine da bi počela njihova primjena.

(hayat)