Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavit će u četvrtak konačne rezultate Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini provedenog 2013. godine.

“U skladu sa Zakonom o popisu Bosne i Hercegovine, bit će prezentirani konačni rezultati iz svih područja popisa za koje su prikupljani podaci”, kazala je Mirsada Adembegović, savjetnica za odnose s javnošću Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Tako će biti prezentirani podaci o ukupnom broju stalnih stanovnika, njihove demografske karakteristike, obrazovne i ekonomske karakteristike, stanovi i zgrade te podaci o poljoprivredi.

Nakon niza odlaganja i sporenja u vezi s objavom rezultata Popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, a nakon sjednice Centralnog popisnog biroa Bosne i Hercegovine održane 18. svibnja, saopšteno je kako je usvojena metodologija obrade podataka popisa stanovništva.

Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini proveden je od 1. do 15. oktobra 2013. godine.

Prvi preliminarni rezultati popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini objavljeni su 5. novembra 2013. godine.

Prema njima, popisane su 3.791.662 osobe, od čega 2.371.603 osobe u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, 1.326.991 u entitetu Republika Srpska te u Distriktu Brčko 93.028 osoba.

Rezultati po općinama/opštinama i naseljenim mjestima objavljeni su mjesec dana kasnije i u njima su izneseni podaci o broju stanovnika po naseljenim mjestima, broju domaćinstava i broju popisanih stanova u svim općinama/opštinama Bosne i Hercegovine.

Preliminarni rezultati popisa podložni su promjenama tokom statističke obrade podataka.

Krajnji rok za objavu konačnih rezultata popisa stanovništva je 1. jula ove godine.

Članovi Centralnog popisnog biroa iz RS-a povukli su se iz tog tijela i odlučili su kako neće više sudjelovati u njegovom radu, osim ako direktor Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Velimir Jukić ne povuče odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Odlukom Narodne skupštine, RS nije prihvatio usvojenu metodologiju za obradu podataka popisa, zbog neslaganja o načinu tretiranja rezidentnih stanovnika.

U skupštinskim zaključcima je navedeno da organi i institucije RS-a neće priznati, ni objaviti rezultate popisa čiji sadržaj smatraju spornim i neće proizvoditi nikakva pravna djelovanja.

Prema stavu predsjednika RS-a Milorada Dodika, najavljena objava rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini “dodatno će usložniti situaciju u Bosni i Hercegovini”.

Ponovio je stav po kojem je RS protiv usvojene metodologije za obradu popisnih podataka, uz napomenu kako nije dobro ignoriranje volje tog bh. entiteta.

U međuvremenu su i predstavnici Saveza za promjene upozorili kako je potrebno dodatno vrijeme da se sve odluke i aktivnosti u vezi s popisom vrate u zakonske okvire te su pozvali da se objava rezultata odgodi do 30. novembra 2016. godine.

/Agencije