Dan pobjede nad fašizmom svake godine se obilježava 9. maja, s obzirom da označava prijelomni trenutak u kojem je i definisan budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope.

Na današnji dan prije 76. godina, odnosno 9. maja 1945. godine, Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Iako je rat zvanično završen tek nekoliko mjeseci kasnije, kapitulacijom carskog Japana, u svim zemljama Evrope 9. maj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom.

Nakon razaranja u Drugom svjetskom ratu krenulo se u obnavljanje Evrope. Posebnu važnost ima i Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima europskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država. Vijeće Evropske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. maj svake godine obilježava kao Dan Evrope.

Dan Evrope obilježava se kao dan sjećanja na deklaraciju francuskoga ministra vanjskih poslova Roberta Schumana, jednog od pokretača europske integracije, iz 1950. godine, koja se smatra prvim službenim korakom u nastanku EU s idejom o novom obliku političke suradnje u Evropi koja bi rat između europskih nacija učinila nezamislivim i nemogućim.

U povodu 9. maja, Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom, predstavnici Udrženja boraca narodnooslobodilačkog antifašističkog rata u mnogim bh. gradovima polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima te prigodnim manifestacijama obilježit će Dan pobjede nad fašizmom.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, kao i zajednička delegacija Skupštine i Vlade KS povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope položiti cvijeće na spomen-obilježjima u Sarajevu: Vječna vatra i Spomen-park “Vraca”.

(klix.ba)