Danas se obilježava Svjetski dan radija – radio u gradu Bihaću danas

A.Zunic/biscani.net

Generalna konferencija UNESCO-a je, na svom 36. zasjedanju 2011. godine, proglasila 13. februar za Svjetski dan radija.

Obilježavanje Svjetskog dana radija ima za cilj da poveća svijest javnosti i medija o značaju radija; da podstakne donosioce odluka da se uspostavi i obezbijedi pristup informacijama putem radija; kao i da se unaprijedi mreža i međunarodna saradnja između radio emitera.

Radio dopire do svih slojeva stanovništva i čini mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog, te pomaže ljudima u najrazličitijim životnim situacijama.

Na području grada Bihaća danas djeluju tri radija – Radio Bihać, Novi Radio te Kantonalni radio (Radio USK).

Radio Bihać

Najstariji je medij na području USK, s radom su počeli 1966. godine. Trenutno broje 16 zaposlenih u sektoru Radija; program se dijeli na zabavni i informativni, dok su zaposleni novinari i spikeri, te direktor Radija. Program se emitira 24 sata dnevno na frekvencijama 94.7 i 92.3 MHZ i pokriva područje Grada Bihaća. Zbog povoljnog geografskog položaja, pored Bihaća, sluša i na području općina: Cazin, Bužim, Bosanska Krupa, Velika Kladuša, Prijedor i jednog dijela Ličko-senjske županije, odnosno Republike Hrvatske.

Radio USK

Radio Unsko-sanskog kantona sa pet predajnika i repetitora pokriva veliki dio sjeverozapadne BiH, a zbog blizine granice sa RH, program Radija se prati i u širem pograničnom području, te Zagrebu. Osnovan je 1996. godine kao medij kantonalnog značaja. U sektoru Radija USK danas rade dva radiospikera, tri novinara, dva urednika programa – Kulturno-zabavnog, te Informativnog programa, muzički urednik, tri tonska realizatora, jedan montažer te izvršni direktor Radija. U sklopu programa ubrajaju još i pokrivanje vjerskog, sportskog te dokumentarnog programa.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...