Stanje infrastrukture kvaliteta u Bosni i Hercegovini i njen uticaj na poslovne subjekte bit će u fokusu konferencije koju danas u Sarajevu organizuje Privredna komora Federacije BiH (PKFBiH).

Konferencija “Izazovi u sistemu infrastrukture kvaliteta u Bosni i Hercegovini” okupit će privredna društva i predstavnike tijela za ocjenjivanje usaglašenosti, predstaviti trenutno stanje infrastrukture kvaliteta u našoj zemlji, kao i međunarodnu praksu u toj oblasti.

“Postojanje odgovarajućeg sistema infrastrukture kvaliteta i usklađivanje domaćih standarda sa važeći međunarodnim odnosno evropskim standardima od krucijalnog je značaja za dalji razvoj bosanskohercegovačke privrede i rast izvoza bosanskohercegovačkih proizvoda na strana tržišta”, poručuju iz Privredne komore Federacije BiH.

U isto vrijeme, navode iz Privredne komore, nemogućnost certificiranja proizvoda u Bosni i Hercegovini i neophodnost korištenja certifikacijskih tijela u inostranstvu proizvodi dodatne troškove domaćim preduzećima i negativno utiče na njihovu konkurentnost kod nastupa na stranim tržištima.

S ciljem podsticanja pozitivnih promjena u infrastrukturi kvaliteta u Bosni i Hercegovini, konferencije je koncipirana kao forum putem kojeg će privredna društva i tijela za ocjenjivanje usaglašenosti artikulirati izazove s kojima se susreću zbog stanja infrastrukture kvaliteta, te identificirati pitanja i smjernice za djelovanje u toj oblasti.

(BHRT)