U dvorištu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu danas će u 17 sati biti otkriveno spomen-obilježje tragično stradalim studenticama Editi Malkoč i Selmi Agić.

“Danas su tačno dvije godine od kako se porodice bore za pravdu, a još pravu nisu dočekale. Nisu, jer ubistvo dvije mlade djevojke ne može biti osuđeno sa 14 i po godina zatvora. U srijedu je tačno dvije godine od kako su dva mjesta na Filozofskom fakultetu prazna. U srijedu je tačno dvije godine kako su dvije porodice i mnogi ljudi uništeni nepravdom koja vlada u Kantonu Sarajevo, a i u državi”, stoji u pozivu na odavanje počasti djevojkama.

Podsjećamo, 10. oktobra 2016. u večernjim satima u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu Sanjin Sefić je Golfom 6 usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu osudilo je Sanjina Sefića na 14 i po godina zatvora za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće.

Ostali koji su se teretili za pomaganje izvršiocu nakon počinjenja krivičnog djela su oslobođeni.