Dani dijaspore u Bosanskom Petrovcu (FOTO)

Oslobođenje
U gradu u kojem se prije živjelo u slozi u miru, odnosno Bosanskom Petrovcu, prepoznatljivom u svijetu po kulturnim i književnim velikanima, nedavno je otvoren Ured za suradnju s dijasporom, a s ciljem animiranja i ulaganja mještana-sugrađana ovog grada, koji su napustili grad i koji se samo putem pošte čuju sa svojim najmilijim.

Animirati ljude

Prema riječima inicijatora ovog susreta Zlatka Hujića, načelnika Općine Bosanski Petrovac, ovo je prvo okupljanje svih ljudi, do kojih su došli, koji su ovo ljeto u posjeti svojim i svom rodnom kraju.

“Naše ljude nastojimo animirati kako bismo ih privukli u uključivanje projekata, uz promjenu odnosa prema dijaspori, a radi se o sportskim, kulturnim i drugim projektima. Više od polovine Petrovčana živi van rodnog kraja i među njima su veliki potencijali za uključivanje u projekte razvoja”, istakao je načelnik Hujić.

Cilj ovog skupa je da se okupi dijaspora iz Drniša, Bosanskog Petrovca i rezultat toga su aktivnosti koje su popraćene i sve je urađeno u kratkom periodu. To je, ipak, proces koji traje duži period kako bi se stvorila jedna baza podataka. “Ovo je nešto fino, stojim na raspolaganju načelniku Općine, uvijek ću se odazivati, i ne samo ja, a povući ću određen broj ljudi da idejama i konstrukcijama pomognemo u nekim stvarima”, istakao je jedan od učesnika ovog skupa Jusuf Arifagić. Uskoro će u Bosanskom Petrovcu biti otvoren i biznis-centar u okviru kojeg će se realizirati projekti kreditno-garantne zadruge bh. dijaspore, koja je formirana na razini države. Projekat će podrazumijevati sve biznis-veze s dijasporom, odnosno otvaranje novih biznisa, pokretanje nekoliko novih poslovnih ideja kroz ove projekte, pružanje pomoći firmama, odnosno pojedincima, koji žele da ulažu u BiH.

Svaki Bosanac i Hercegovac nosi svoj genetski kod iz ovog dijela BiH, svog rodnog mjesta, zbog čega većina njih ne razmišlja o biznisu, profitu, o brzoj zaradi. Oni uglavnom razmišljaju kako pomoći svom rodnom mjestu. Za otvaranje zadruge, rečeno je ovom prilikom, bit će uloženo mnogo. Ono što je najbitnije, jeste da pet milijardi konvertibilnih maraka neće završavati u bruto platama političara, nego će biti usmjereno u poljoprivredu. Ovo je inicirano u Bosanskom Petrovcu, kako ih ovdašnji brojni mještani ne bi doživljavali kao pošiljaoce novca koji žele pomoći svojoj obitelji jer cilj im je da se animiraju kao investitori.

Računati na pomoć

Prisutnima se obratio i Igor Kapetanović, savjetnik za razvoj poslovanja, USAID (Agencija SAD-a za međunarodni razvoj). “Zadovoljstvo mi je prisustvovati ovom dobro organizovanom skupu. Očaran sam Krajinom i, bez imalo uveličavanja, rekao bih da je ovo najljepši komad zemlje na planeti”, istakao je Kapetanović, podijelivši sa prisutnima svoja iskustva, sugestije i prijedloge vezane za uspostavljanje saradnje sa dijasporom.

U svakom slučaju, možemo računati na njihovu pomoć”, istakao je on. Bobana Velaga-Lipić, predsjednica Projektnog tima u Općini Bosanski Petrovac, ovom prilikom je govorila o procesu nastanka i programu budućeg rada ovog projekta. Podsjećamo, Bosanski Petrovac je u svijetu poznat po ovdašnjim jugoslovenskim doajenima književnosti i slikarstva Ahmetu Hromadžiću, Skenderu Kulenoviću, Jovanu Bijeliću i za očekivati je ovdje život koji je bio prije 30 i više godina.

Prisutnima se obratio i Igor Kapetanović, savjetnik za razvoj poslovanja, USAID (Agencija SAD-a za međunarodni razvoj). “Zadovoljstvo mi je prisustvovati ovom dobro organizovanom skupu. Očaran sam Krajinom i, bez imalo uveličavanja, rekao bih da je ovo najljepši komad zemlje na planeti”, istakao je Kapetanović, podijelivši sa prisutnima svoja iskustva, sugestije i prijedloge vezane za uspostavljanje saradnje sa dijasporom.

U svakom slučaju, možemo računati na njihovu pomoć”, istakao je on. Bobana Velaga-Lipić, predsjednica Projektnog tima u Općini Bosanski Petrovac, ovom prilikom je govorila o procesu nastanka i programu budućeg rada ovog projekta. Podsjećamo, Bosanski Petrovac je u svijetu poznat po ovdašnjim jugoslovenskim doajenima književnosti i slikarstva Ahmetu Hromadžiću, Skenderu Kulenoviću, Jovanu Bijeliću i za očekivati je ovdje život koji je bio prije 30 i više godina.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...