Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić izjavio je da je u okviru projekta EU4AGRI raspisan Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama za unapređenje i razvoj ruralne tržišne infrastrukture u BiH.

“Poziv je otvoren do 18. juna, a vrijedan je skoro dva miliona KM. Ovom prilikom pozivam jedinice lokalne samouprave da prijave projekte na ovaj Javni poziv kojim će se podržati ulaganja u infrastrukturu za aktivnosti povezane s poljoprivredom i ruralnim razvojem, kao što su zelene pijace, tržnice, infrastruktura i usluge za otkup, prodaju i distribuciju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kao i poboljšanje njihove kvalitete i dostupnosti na tržištu”, rekao je Dedić.

Zainteresovani trebaju aplicirati, kaže Dedić, za projekte s kojima će se unaprijediti infrastruktura i doprinijeti daljnjem razvoju poljoprivrednog sektora u Federaciji BiH.

Ministarstvo je jedan od glavnih partnera u izradi, provođenju i ocjenjivanju mjera podrške kroz projekat EU4AGRI.

Tokom 2021. godine. planirano je da se izradi i objavi šest novih mjera podrške ukupne vrijednosti od oko 10 miliona KM, koje se odnose na primarnu proizvodnju, preradu, ruralni turizam, poljoprivrednu infrastrkturu, diverzifikaciju i jačanje savjetodavnih službi.

“Jedna od tih mjera je obuhvaćena objavljenim Javnim pozivom”, dodao je Dedić.

EU4AGRI je četverogodišnji projekat (2020.2024.) koji finansira Evropska unija vrijedan 20,25 miliona eura, čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH. Projekt provode i sifinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

(Klix)