Delegacija atašea za obrazovanje pri Ambasadi Turske u Sarajevu u posjeti Ministarstvu obrazovanja USK


Delegacija atašea za obrazovanje pri Ambasadi Turske u Sarajevu, boravila je danas u posjeti Krajini, gdje se sastala sa Muhamedom Ramićem, ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona. Tema razgovora je bila saradnja i povezivanje škola iz iz ovog dijela BiH sa školama u Republici Turskoj. Osim toga, razgovaralo se i o informatizaciji škola u Unsko-sanskom kantonu.

Ataše za obrazovanje u Ambasadi Turske u Sarajevu Vasi Ete, već nekoliko puta ranije je boravio u Bihaću. Ovog puta razgovaralo se između ostalog o povezivanju , odnosno bratimljenju škola ove dvije prijateljske zemlje.

„Između BiH i Republike Turske već dugi niz godina se radi na raznim programima i projektima koji će da ojačaju dosadašnju saradnju i veze između ove dvije zemlje, tako da kada je, konkretno, u pitanju polje obrazovanja mi smo tu da na tom polju razgovaramo i vidimo šta može da se uradi i sa uvaženim ministrom smo, ono o čemu smo do sad razgovarali i danas nastavili razgovore. Jedna od najljepših i najvažnijih tema svakako je povezivanje i bratimljenje škola iz Bosne i Hercegovine i Republike Turske. Možemo sa sigurnošću kazati da je sastanak bio lijep, ugodan i koristan, pogotovo kada su u pitanju veze između osnovnih škola i to je već na visokom nivou ali danas smo razgovarali o bratimljenju i uvezivanju srednjih stručnih škola koje su mogle da se povežu i mislim da bi to mogao biti projekat od velikog značaja.“, kazao je Vasi Ete iz atašea za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turske u BiH

Prema riječima Muhameda Ramića, ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Republika Turska dugi niz godina pomaže razvoj našeg obrazovanog sistema, a upravo je to bila i tema dašanjeg sastanka.

„Oni nam žele pomoći a današnji sastanak je bio na temu saradnje i povezivanja, i prije svega jedan veliki projekat informatizacija naših škola a sada smo dodali još neke druge zahtjeve koje mi želimo, prije svega u sferi srednjih stručnih škola. Znači imamo gimnazije koje su opće gimnazije u koje ćemo pokušati uvesti neke profile kao što su gimnazija informatička, sportska i umjetnika tako da ćemo tu koristiti njihova iskustva iz Turske. Dakle, moramo pokupiti njihova znanja i da nam ih oni prezentuju sve u cilju potražnje na tržištu rada. U sferi visokog obrazovanja razgovarali smo o studentskom domu i nadamo se da će nam naši prijatelji izaći u susret.“, istakao je Muhamed Ramić, Ramić ističe da je bilo razgovora o informatizaciji svih škola u Unsko-sanskom kantonu, kao i izgradnji budućeg Studentskog doma, projektima od velike važnosti, a u kojima se očekuje pomoć Republike Turske0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...