Demonstracije u Gazi: Među deset poginulih i jedan palestinski novinar

Anadolija

U napadu izraelskih vojnika na demonstrante, koji su na granici Pojasa Gaze i Izraela održavali mirne proteste pod nazivom “Veliki marš za povratak”, u petak je poginuo i jedan palestinski novinar.

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva Palestine Esref al-Kudra potvrdio je da je 30-godišnji novinar Yasir Murteca podlegao povredama koje je zadobio tokom praćenja demonstracija.

Očevici navode da je novinar nosio prsluk na kojem je pisalo “Press”. Navedeno je da je Murteca radio za produkciju “Aid Medya” i da je radio na mnogo dokumentaraca kojima je prikazano stanje u Gazi.

Tokom demonstracija, održanih juče, poginulo je deset osoba, a ranjeno više od 400. Među njima je 33 u teškom zdravstvenom stanju.

Broj poginulih Palestinaca od prošlog petka, kada su počele demonstracije, porastao je na 31.

Hiljade Palestinaca na granici Gaze od petka mirno protestira i obilježava Dan zemlje kako bi se prisjetili 30. marta 1976. godine kada je Izrael od njih oduzeo na hiljade hektara zemljišta.

Dan zemlje se obilježava u Palestini od 1976. godine i to je, na neki način, simbol otpora Palestinaca kako bi dobili nazad svoju zemlju, a ujedno i ukazali na odgovornost međunarodne zajednice za zaštitu prava palestinskog naroda, osnivanje nezavisne države Palestine i povratak palestinskih izbjeglica u domovinu.

Palestinci su u petak na granici Gaze počeli mirni marš velikog povratka koji će različitim manifestacijama trajati šest sedmica.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...