DEMOS: Neophodno što prije izabrati Vijeće ministara

Vijesti.ba

Demokratski savez – DEMOS pozvao je danas da se što hitnije formira Vijeće ministara, ističući da je opstrukcija u ovom procesu, koja jasno dolazi iz bošnjačkog političkog korpusa, na štetu svih građana Bosne i Hercegovine.
DEMOS podsjeća da je zakonski rok za formiranje Vijeća ministara istekao 21. decembra i napominje da ne postoji ni jedan realan razlog zbog kojeg ne bi trebalo da je okončano konstituisanja organa vlasti na nivou BiH.

Kako je saopšteno iz ove stranke, Republika Srpske je okončala konstituisanje svih organa vlasti nakon opštih izbora i spremna je da se konstituišu i organi vlasti na nivou BiH.

“Evidentno je da postoje opsrukcije u političkom Sarajevu zbog čega pozivamo sve političke partije da učine dodatne napore i da u korist svih građana Republike Srpske i Federacije BiH okončamo proces formiranja vlasti. Legitimna odluka političkih partija, koje čine vlast u Republici Srpskoj je da za predsjedavajućeg Vijeća ministara predlože Zorana Tegeltiju, koji se dokazao stručnim i odgovornim obavljajući funkciju ministra finansija Republike Srpske. Ne vidimo ni jedan razlog za opstrukciju njegovog imenovanja od strane bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH što se upravo dešava. Pravo Republike Srpske je da na pozicije u Vijeću ministara predlaže ljude za koje smatra da će najbolje i najodgovornije obavljati povjerene funkcije”, smatraju u ovoj stranci.

Naglasili su da opstrukcija u procesu formiranja Vijeća ministara ne ide ni u čiju korist, nego naprotiv, na štetu svih građana BiH.

“Pored toga, najveći broj ljudi u Vijeću ministara, koji obavljaju poslove u tehničkom mandatu, izabran je na poslaničkim listama u parlamentima u BiH i istovremeno obavljaju i ministarske poslove što je politički nekorektno, a od čega građani BiH nemaju nikakvu korist”, saopćio je DEMOS.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...