DERVIŠKO PROLJEĆE: Derviši ritualnim probadanjem iglama obilježili dolazak proljeća (FOTO)

N1
Centralni dio proslave nastupio je na samom kraju, kada su derviši počeli da probadaju obraze i grlo iglama dugim od dvadeset do trideset centimetara.

Na Kosovu je održana tradicionalna proljećna derviška proslava u Prizrenu. Početak proljeća predstavlja poseban praznik za dervišku zajednicu na Kosovu, koji oni obilježavaju okupljanjem i proslavom u vjerskom objektu koji zovu tekija.

Derviši uvijek drže vrata otvorena za one koji žele da prisustvuju njihovoj svečanosti. Proslava je trajala oko dva sata i odvijala se kroz ritmički ples derviša. Onako kako je odmicala, oni su sve više pokazivali znakove pada u trans.

Centralni dio proslave nastupio je na samom kraju, kada su derviši počeli da probadaju obraze i grlo iglama dugim od dvadeset do trideset centimetara.

Lider derviškog reda u Prizrenu kaže za N1 da je ovo praznik kojim se obilježava oživljavanje.

“Ovaj dan je za nas dan sreće i ponovnog oživljavanja, kao što u proljeće sve oživljava i mi sa vjerskog aspekta punimo naše baterije tokom ovog festivala”, kaže lider derviškog reda Shej Adrihusein Shehu.

Na licima derviša se nisu mogli vidjeti znakovi bola nakon probadanja iglama, i oni su nastavili da igraju do kraja. Kad je Sejh počeo da vadi igle, kod nekolicine su se mogli primjetiti i znakovi krvi. Na ceremoniji je učestvovalo i nekoliko djece, koja su takođe završila sa probodenim obrazima.

“Od pete godine učestvujem na ovoj ceremoniji. Sa nestrpljenjem očekujem ovaj dan i probadanje ne boli”, kaže Sejdemir Sehu.

Derviše  za sebe kažu da su muslimanska avangarda.

Derviši se i po tradicionalnoj garderobi i po striktnom odnosu prema vjeri, kao i prema načinu na koji se mole bogu, karakterističnom po ritmičkim pokretima, razlikuju od ostalih pripadnika muslimanske vjeroispovijesti.

Derviški red na Kosovu broji nekoliko hiljada pripadnika i njegova učenja se još od vremena Otomanske imperije prenose sa generacije na generaciju.

altMladi derviš po prvi put prolazi kroz zikr koji uključuje idžru, odnosno probadanje pravim zarfom, na šta je čekao punih pet godina.

altRifaije su poznate i kao „derviši huktaši“ zbog temperamentnog i na trenutke ekstatičnog zikra tokom kojeg, u pojedinim fazama ispuštaju karakteristične zvukove.

altTokom završne faze zikr dostiže kulminaciju, kada po hijerarhiji najstariji derviši tokom ritualnog plesa sami probadaju zarfovima nekoliko tačaka na tijelu poput grkljana, obraza i abdomena.

.

alt1Ritualnim njihanjem gornjeg dijela tijela uz pjevanje, derviši ceremoniju privode kraju. Nakon skoro tri sata provedena u religijskom transu bol se gotovo i ne osjeća.

altNakon ceremonije, gosti su pozvani na prijem kod šejha a dvojica starijih derviša sa berdišima „čuvaju“ ulaz u tekiju.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...