Deseci američkih državljana koji rade za strane naftne kompanije u južnom iračkom gradu Basri napuštaju zemlju, saopćilo je iračko ministarstvo nafte, a nakon američkog zračnog udara u kome je ubijen vodeći iranski komandant u Iraku. 

Američka ambasada u Bagdadu zatražila je od svih svojih državljana da odmah napuste Irak, samo nekoliko sati nakon ubistva komandanta iranskih Kuds snaga, Kasema Sulejmanija i komandanta iračke šiitske milicije, Abu Mahdija el-Muhandisa. 

Irački zvaničnici saopćili su da evakuacija neće utjecati na operacije, proizvodnju ili izvoz nafte.
Izvori iz naftne industrije ranije su izjavili kako se očekuje da naftni radnici avionima napuste zemlju.
Naftna proizvodnja u Iraku, drugom po veličini proizvođaču u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), iznosi oko 4,62 miliona barela dnevno, sudeći prema Reutersovom monitoringu proizvodnje u OPEC-u. 

Portparol “British Petroleuma” (BP), koji djeluje na golemom naftnom polju Rumaila u blizini Basre, odbio je komentirati novonastalu situaciju. Rumaila je još u aprilu proizvela oko 1,5 miliona barela nafte dnevno. 

Italijanska energetska grupacija ENI saopćila je da naftno polje Zubair, koje je proizvodilo oko 34.000 barela nafte dnevno za ENI u prošloj godini – što je samo djelić ukupne proizvodnje naftnog polja – normalno nastavlja s radom. ENI je saopćila da grupa pažljivo prati situaciju u Iraku. 

“Genel”, proizvođač nafte u autonomnoj regiji Kurdistan u sjevernom Iraku, također je saopćio da se njegove djelatnosti nastavljaju normalno. Kompanija nije komentirala eventualnu evakuaciju svog osoblja. 

“Gulf Keystone Petroleum” (GKP), koji također djeluje u Kurdistanu, saopćio je da, iako se ta dešavanja odvijaju na jugu Iraka, pažljivo prate situaciju i operacije na naftnom polju Šaikan.
Naftna kompanija DNO nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Deseci američkih državljana napuštaju Irak nakon zračnog udara / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.