DESET GODINA POSLIJE: Šta je Materazzi rekao Zinedineu Zidaneu?

Na današnji dan prije deset godina svoju veličanstvenu karijeru završio je Zinedine Zidane, jedan od najvećih fudbalera svih vremena. U 109. minuti antologijskog finala Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, u kojem je Italija pobijedila nakon penala, Zidane je glavom pokosio odbrambenog igrača Italije Marca Materazzija neslavno udarivši pečat na impresivnu karijeru.

Dugo se nagađalo šta je prgavi stoper tada rekao Zidaneu zbog čega su ovoga preplavile emocije, da bi danas Materazzi konačno priznao čime je uvrijedio nekadašnju zvijezdu Juventusa i Real Madrida.

– Moje su riječi bile glupe, ali nisu zaslužile takvu reakciju. U svim četvrtima Rima, Napulja, Torina, Milana i Pariza čuju se i mnogo gore stvari. Govorio sam mu o sestri, a ne o majci, kako se moglo pročitati u novinama. Moja mati preminula je kada sam imao 15 godina tako da mu nikada ne bih uvrijedio majku. Ne znam zašto se oko toga stvorila tolika priča. Jedina stvar po kojima želim da me se pamti su moja dva gola u finalu – rekao je Ialijan i dodao:

– Ponekad u Italiji sretnem fanove koji mi kažu da sam dobro napravio, ali to više nije važno. Ne osjećam nikakvu mržnju prema njemu niti će je ikada biti – kazao je Marco koji je odlučio napisati knjigu „Šta sam stvarno rekao Zidaneu 2006.“

Zidane je ostao u historiji nogometa upamćen kao jedan od najvećih svih vremena, no tihi Alžirac je nerijetko znao reagirati pomračena uma i u karijeri je zaradio čak 14 crvenih kartona.

/avaz