Nekoliko desetina hiljada ljudi okupilo se danas ispred Brandenburške kapije u Berlinu, na protestima koji je organizirao najveći njemački sindikat “IG metal”.

Protesti su organizirani za pravedniju i održiviju ekonomiju, a demonstranti su pozvali da se radi na pitanjima energetike, transporta, digitalizacije i zapošljavanja.

Demonstranti su od vlasti i poslodavaca zahtijevali značajnije promjene na polju energetske i saobraćajne politike, kao i to da se naprave planovi za osiguranje radnih mjesta u sektoru privrede, koji sve više postaje “digitalan”.

Portparol sindikata obratio se tokom mitinga održanog pod sloganom “Poštena promjena”, kojem je prisustvovalo više od 50.000 ljudi.

Policija je saopštila da se u Berlinu okupilo “nekoliko desetina hiljada ljudi” i da su protesti bili mirni, javila je njemačka agencija DPA.

Mnogi članovi sindikata nosili su crvene majice i kape sa natpisima kao što su “Stajanjem na mjestu se nikada nije pomjerilo” i “Bez plana? Bez nas!”.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba