Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića, potvrđeno je jutros iz Tužilaštva BiH.

Kako se navodi u saopćenju, optuženi se tereti da je u periodu od 2009. do 2011. godine, dok je obavljao funkciju ministra odbrane BiH, zloupotrijebio službeni položaj državnog ministra, tako što je na nezakonit način, pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio.

Riječ je o planu izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme. Naime, u optužnici se navodi da je Cikotić, potpuno nezakonito i zaobilazeći predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, vršio izmjene ugovora.

Izmjenama ugovora je preduzeću “Scout” d.o.o. Zagreb, umjesto zastarjelog naoružanja i municije koje je i bilo predviđeno za otpis i prodaju kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja, omogućio izvoz oružja i municije većeg kvaliteta i potražnje na tržištu.

Na taj način je oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM, a i drugima je pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu.

Optuženi se tereti da je kao službena osoba u organima izvršne vlasti u BiH, na poziciji državnog ministra odbrane, iskoristivši svoj službeni položaj, svojim radnjama prouzročio štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona BiH.

Tužilaštvo BiH će krivicu optuženog dokazivati saslušanjem većeg broja svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Inače, Cikotić je rođen 1964. godine u Ivangradu, Crna Gora, a državljanin je BiH.

(klix)