Detalji sjednice CIK-a: Primijeniti popis iz 1991. ili 2013.

N1

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine razmatra primjenu člana 10.12 Izbornog zakona BiH koji se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Kako javlja reporterka N1 Aleksandra Tolj, za ovu sjednicu vlada veliko interesovanje medija.

“Zbog pritisaka kojima je izložena ova institucija imamo otpor u službama da se bilo šta stavi na papir. Ne zato što ljudi ne žele da rade svoj posao, već se boje linč”, kalala je članica CIK-a Irena Hadziabdić, te dodala da službenici ne žele sami da rade na dokumentima bez članova CIK-a.

“OHR zagovara primjenu popisa iz 1991. godine, Venecijanska komisija smatra da treba primjeniti popis iz 2013”, navela je ona, te dodala da je predlagala da se odluka vrati PSBiH.

“Ne znam da li je pametno čekati odluku Ustavnog suda. Čini mi se da Ustavni sud taktizira…”, kaže Hadžiabdić.

“Uposlenici imaju posao koji treba da rade. Ne donose oni odluke, treba nama da ih donesu”, kaže član CIK-a Stjepan Mikić.

“Ovo smo trebali riješiti 2017. godine”, kaže Mikić.

Dodaje da je čuo da postoje tri verzije prijedloga, ali da niti jedan nije vidio svojim očima. Mikić predlaže da se to uradi do sljedeće sedmice.

“U članu 10.12 piše da se delegati biraju iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda Ostalih, a koji se biraju iz svakog kantona”, kaže Ahmed Santić.

Prema njegovom mišljenju to znači da se iz svakog kantona mora birati po jedan predstavnik svakog naroda i ostalih.

Na jednoj od prethodnih sjednica najviše rasprave vodilo se o tome da li će se kod popune Doma naroda Federalnog parlamenta primjenjivati popis iz 1991. godine ili posljednji popis stanovništva iz 2013. godine.

Članovi CIK-a Suad Arnautović i Ahmed Šantić smatraju da treba primijeniti popis iz 1991. godine, podsjećajući da odredba Ustava propisuje proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih prema popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede.

Za primjenu popisa iz 2013. godine bili su Irena Hadžiabdić, Vlado Rogić, Stjepan Mikić i Novak Božičković, a predsjednik CIK-a Branko Petrić kazao je tada da očekuje prijedlog odluke akta i za 1991. i 2013. godinu.

Stručnoj službi CIK-a tada je naloženo da pripremi više prijedloga tog podzakonskog akta koji bi regulirao raspodjelu mandata delegatima u Dom naroda Federalnog parlamenta.1

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...