Zločin je šokirao cijelu Sloveniju! Romeo Bajde, 46-godišnjak, prema navodima policije jedini je osumnjičeni za ubistvo njegove 33-godišnje nevjenčane supruge Lidije Škratek!

Kako danas javljaju mediji u Sloveniji, Romeo Bajde se tereti zbog sumnje na krivično djelo ubistva, a prijeti mu najmanje petnaest godina zatvora. To je, piše 24ur, potvrdio voditelj resornog odjela u Direkciji policije Celje Milan Vogrinec.
O motivima za ubistvo 33-godišnje Lidije Škratek, što je zločin koji je potresao mještane policija jučer nije govorila, ali, prema pisanju lokalnih medija, svi koji poznaju osumnjičenog praktično u jedan glas govore da je bio nasilan čovjek, temperamentan i strašno ljubomoran.

“Romeo je bio bolesno ljubomoran, zbog čega je Lidija bila vrlo nesretna”, rekla je novinarima njena prijateljica Mojca Breznikar.

POVJERILA SE PRIJATELJICI. “Bilo je to na Božić, oko pola jedan ujutro, kada me je nazvala na telefon i govorila mi o svojim problemima. Rekla mi je da su prekinuli, ali da ipak namjeravaju nastaviti živjeti u istom stanu s dvoje djece. Rekla sam joj da takve priče nikada ne završavaju dobro i da će je on opet prevariti. Ali da će se dogoditi nešto ovako strašno, nisam ni pomislila”, dodala je ova Celjanka, koja je povremeno pazila i na Lidijine sinove, u dobi od tri i pet godina, koji su u vrijeme tragedije bili sa svojim bakama i djedovima u Koruškoj.

Ono što je prema dosadašnjoj istrazi poznato, je da su se Romeo i Lidija posvađali u noći sa subote na nedjelju nakon koncerta jedne rock grupe u Velenju. Na Prešernovoj cesti, u neposrednoj blizini vrtića Najdihojca, opet su počeli raspravljati, a zatim je navodno osumnjičeni više puta ženu udario po glavi, a zatim je zadavio. Prvo se udaljio sa lica mjesta, a zatim se vratio i vukao tijelo prema mjestu gdje je parkirao automobil. Tijelo je stavio u gepek.

Onda se, sa tijelom u gepeku odvezao do stana, u koji je nakratko ušao i napisao nekoliko rečenica na Facebooku. Potom je otišao do dežurne ambulante i rekao bolničaru da je ubio svoju partnericu. Kada je stigla policija, nije se opirao.

PROBLEMATIČNA VEZA. Inače, ova problematična veza već je bila pod nadzorom socijalnih službi, ali očito nedovoljno da se spriječi zločin. Zbog ranijeg nasilja Romeo se nedavno vratio sa izdržavanja trogodišnje zatvorske kazne.

Mnoge je šokirao i status na Facebooku koji je napisao nakon što je ubio ženu:

“Svima se izvinjavam zbog svog čina. Bio sam loš. Onda sam se popravio, pa opet nikom nisam dobar, što onda da radim i kakav da budem u svom životu?”, naveo je, između ostalog.

Robert i Lidija, uz svoje dvoje djece, imaju još petero iz ranijih veza.