Dok se Apple priprema za septembarsko predstavljanje novog iPhonea, internetom kruže brojne glasine. Tradicionalno, očekuje se da Apple predstavi dvije verzije svog novog iPhonea, a to će biti iPhone 7 i iPhone 7 Plus.

Apple bi se trebao držati istih dimenzija ekrana, što znači da će iPhone 7 vjerovatno imati 4,7-inčni 3D touch ekran, a veći iPhone 7 Plus 5,5-inčni ekran. Očekuje se da će kompanija iz Cupertina povećati rezoluciju.

Novi iPhonei će imati Appleov A10 procesor i 2 GB RAM-a, dok bi iPhone 7 Plus mogao imati 4 GB RAM-a.

Apple bi mogao odustati od verzije s internom memorijom od 16 GB, pa se očekuje da minimalna interna memorija iznosi 32 GB. Za poslovne korisnike će navodno biti dostupna verzija s internom memorijom od 256 GB.

Kompanija Apple je napravila velike planove za iPhone 7 PLus, a očekuje se da će ovaj uređaj imati stražnju kameru od 16 te prednju od 8 megapiksela, dok će iPhone 7 imati stražnju kameru od 12 i prednju od 5 megapiksela.

Naravno, novi modeli iPhonea će koristiti najnoviju verziju iOS-a 10. koji nudi “pametnu” virtuelnu tastaturu sa inteligentnim prijedlozima. Novi operativni sistem donosi poboljšanje aplikacije Photos.

Novi Appleovi smartphonei će dobiti veće baterije, iPhone 7 će napajati baterija od 3.000, a iPhone 7 Plus baterija od 4.000 mAh.

Također, očekuje se da novi iPhone zamijeni 3,5 mm utor za slušalice Lightning slušalicama.

Veća baterija će možda omogućiti i opciju brzog punjenja, ali stručnjaci to ne mogu sa sigurnošću tvrditi.

Vodootpornost je već standardna kada je riječ o uređajima koji koriste operativni sistem Android, a tu prednost bi napokon mogli dobiti i Appleovi smartphonei. Prema posljednjim izvještajima, otporan na vodu će biti samo iPhone 7 Plus.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.