On je jedan od migranata koji je, nasreću, prošao bez ozljeda tijekom spašavanja iz privremenog prihvatnog centra Miral u Velikoj Kladuši, gdje je u subotu ujutro izbio veliki požar.

– Prestrašili smo se i razbili pet ili šest prozora. Nas šezdesetak skakalo je s visine od desetak metara kako bismo se spasili – rekao je Ali opisujući paniku koja je u trenutku požara zavladala.

Brojni migranti i djelatnici centra u nevjerici su gledali u vatrogasce kako se bore s vatrom, ali i dim koji se nadvio iznad zgrade. Bježeći pred vatrenom stihijom ozlijeđeno je 32 ljudi, prenosi 24sata.hr.

U Dom zdravlja u Velikoj Kladuši te u bolnicu u Bihaću najviše migranata stiglo je slomovima stopala, potkoljenice te drugih dijelova tijela, ali i s opeklinama. Većina je, nasreću, ipak lakše ozlijeđena i tijekom dana vratili su se u prihvatni centar, a šestero ih je zadržano u bolnici. Prema prvim informacijama, uzrok požara je ljudska nepažnja.

Nakon što su vatrogasci ugasili požar, očevidom je utvrđeno da ga je izazvao električni rešo u jednoj od spavaonica na kojem su migranti pripremali hranu. Prvo su se zapalili deka i madrac, a zatim se vatra vrlo brzo proširila.

U požaru koji je gutao sve pred sobom izgorjele su tri spavaonice, u kojima je bilo smješteno 247 kreveta.

– Požar je zahvatio četvrtinu zgrade. Reagirali smo brzo. U trenutku požara sve ljude smo proveli širokim stubištem u prizemlje i samo jedan koji je teško ozlijeđen je skočio kroz prozor. Brzom intervencijom vatrogasaca požar je brzo stavljen pod kontrolu i ugašen – rekao nam je koordinator za hitne slučajeve Međunarodne organizacije za migracije Vladimir Mitkovski.

U centru za migrante u Velikoj Kladuši smješteno je ukupno 673 ljudi. U subotu tijekom dana za migrante, koji su u požaru ostali bez kreveta, osiguran je alternativni smještaj dok se ne urede i očiste opožarene prostorije.

Dio će ih privremeno biti raspoređeno u druge dijelove zgrade, a ispred Mirala postavit će i šatore. Operativni stožer za pitanje migracija u BiH na sastanku održanom prije dva dana u Sarajevu, kojem su sudjelovali i predstavnici Unsko-sanskog kantona, razmatrao je mogućnost izmještanja iz urbanih sredina dva prihvatna centra – Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši, a prihvaćen je prijedlog Gradskog vijeća Bihaća o novoj lokaciji u mjestu Vučijak.

U BiH je od početka ove godine ušlo više od 6000 ilegalnih migranata, a najveći broj je onih koji u susjednu nam zemlju stignu u nastojanju da se domognu Hrvatske, a zatim i neke od zemalja Europske unije. Privremeni smještaj traže upravo u Velikoj Kladuši i Bihaću. Lokalne vlasti u BiH već mjesecima upozoravaju kako se više ne mogu nositi s navalom migranata i traže veću pomoć državnih vlasti i međunarodne zajednice kako bi se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedio na cijelu zemlju.

Završen uviđaj u objektu „Mirala“; Požar izazvao električni rešo

Požar je izazvao električni rešo na kojem su migranti kuhali čaj i pripremali hranu, potvrdio je glasnogovornik MUP –a Unsko sanskog kantona

Vatrogasci su uspješno ugasili veliki požar koji je rano jutros zahvatio objekat bivše fabrike Miral u kome već određeno vrijeme boravi nekoliko stotina migranata, a završen je i uviđaj na mjestu događaja. Požar je izazvao električni rešo na kojem su migranti kuhali čaj i pripremali hranu, potvrdio je glasnogovornik MUP –a Unsko sanskog kantona, Ale Šiljdedić. Uviđaj su izvršili pripadnici kriminalističke policije Uprave policije USK, kao i protivpožarni inspektor, koji je nakon završenog uviđaja zaključio da se radi o nesretnom slučaju. Dodao je da su povrijeđene 32 osobe, od kojih je njih 13 zadobilo teže tjelesne povrede, prenosi RVK.

Požar je brzo lokalizovan zahvaljujući pravovremenoj reakciji kladuških vatrogasaca, koji su za gašenje požara angažirali 9 vatrogasaca i 4 vatrogasna vozila. Odmah po prijemu dojave, uputili su se na lice mjesta i pristupili gašenju požara.

Za migrante koji borave u objektu Mirala, će u toku dana biti osiguran alternativni smještaj dok se ne očiste i osposobe prostorije u kojima su boravili do sada. Ispred objekta Mirala bit će postavljeni šatori, a uskoro će stići novi madraci, kreveti i ostale potrepštine.

Dva migranta, teže povrijeđena, prebačeni u Sarajevo

Dva povrijeđena migranta prebačena su u Sarajevo na KCUS

Dva migranta koji su u jutrošnjem požaru u prihvatnom centru Miral teže povrijeđeni, prebačena su u Sarajevo na KCUS, saznaje Avaz.ba.

Podsjetimo, u požaru koji je, kako su utvrdili istražitelji, uzrokovao plinski koher, povrijeđena su 32 migranta.

U Miralu u kojem se nalazilo 247 migranata bilo 30 aparata za gašenje požara

Osoblje Međunarodne organizacije za migracije (IOM) osposobljeno da djeluju u kriznim situacijama uspješno je evakuiralo korisnike koji su se nalazili u požarom zahvaćenom dijelu zgrade u privremenom prihvatnom centru Miral u Velikoj Kladuši, saopćio je danas IOM.

Navodeći da je u privremenom prihvatnom centru Miral u Velikoj Kladuši, u jutarnjim satima u 6.20 sati izbio požara na prvom spratu hale u kojoj se nalaze spavaonice za 247 migranata, IOM ističe da je brzom intervencijom vatrogasnih ekipa Velike Kladuše, požar stavljen pod kontrolu i ubrzo nakon toga potpuno je ugašen.

Povrede je zadobilo 28 osoba, 19 ih je prebačeno u kantonalnu bolnicu u Bihać, osmero je ostalo na daljnjem tretmanu i liječenju, dvije osobe su zadobile ozbiljnije povrede, ali su trenutno, prema informacijama dežurnog ljekara, van životne opasnosti. Srećom nije bilo smrtno stradalih, također niko od osoblja IOM-a nije povrijeđen.

Osoblje IOM-a i partneri rade da osiguraju migrantima i izbjeglicama, koji su bili smješteni u dijelu objekta koji je zahvaćen požarom, smještaj i ostale neophodne usluge. Dodatno osoblje je na raspolaganju ukoliko bude potrebno kako bi se dio Centra što prije vratio u funkciju.

Objekat posjeduje detaljan plan evakuacije u slučaju požara i drugih incidentnih situacija. Opremljen je funkcionalnim hidrantskim postrojenjem te posjeduje oko 30 aparata za gašenje požara prema planu protupožarne zaštite.

Uzroci požara još nisu evidentirani, profesionalna ekipa Vatrogasne brigade utvrđuje uzroke i o tome ćemo blagovremeno obavijestiti javnost. Također, prema strogim pravilima, zabranjeno je korištenje vatre u objektu, kao i pušenje u objektu, navodi se u Izjavi IOM-a.

Iz Tužilaštva o požaru u Velikoj Kladuši

Irena Marjanović, portparol Tužilaštva USK, za Avaz.ba kazala je da su pripadnici MUP-a USK na licu mjesta i utvrđuju uzroke požara koji je zahvatio migracioni centar ”Miral” u Velikoj Kladuši.

– Dežurni tužilac je rekao kako su na terenu pripadnici MUP-a USK, oni su utvrdili da nema smrtno stradalih osoba i, s obzirom na tu činjenicu, oni će vršiti uviđaj prema nalogu dežurnog kantonalnog tužioca.

Prema uvidu na licu mjesta, oštećene su tri prostorije u sklopu privremenog migracionog kampa i angažiran je vještak protupožarne struke koji će izvršiti uviđaj i potom se očitovati o uzroku požara. To su zvanične informacije iz Tužilaštva USK – kazala je Marjanović.

SLUŽBENO – POŽAR IZBIO NA PRVOM SPRATU, 18 OSOBA TRENUTNO U KANTONALNOJ BOLNICI

Dvadeset i osam osoba ukupno je povrijeđeno u požaru koji je jutros u 06:40 izbio na prvom spratu prihvatnog centra Miral. U tom trenutku na dijelu gdje je izbio požar, nalazilo se 247 lica. Od 28 povrijeđenih, 18 je zadržano u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

U hali Miral ukupno se nalaze 673 osobe, a iz IOM-a tvrde da će svi do noći biti opet smješteni u prihvatni centar. Naime, postoji dio centra do sad nije korišten, pa će tu prebaciti dio migranata, a u toku dana očekuje se dolazak novih kreveta, madraca i ostale opreme.

U prihvatnom centru Miral u trenutku izbijanja požara nalazilo se i 18 djece, bez roditeljske pratnje, ali na svu sreću niko nije povrijeđen.

Ove informacije za USKinfo.ba potvrdio je Vladimir Mitkovski, koordinator IOM-a za hitne slučajeve za Unsko-sanski kanton.

Neslužbeno saznajemo da jedan migrant ima teške povrede nastale prilikom skoka kroz prozor.

Samo zahvaljujući brzoj reakciji i intervenciji pripadnika Vatrogasne jedinice i Policijske stanice Velika Kladuša, ovaj događaj prošao je bez  smrtnih posljedica.

Desetine povrijeđenih: Evo šta je razlog požara u migrantskom centru u Velikoj Kladuši

Požar koji je jutros u 5:30 sati zahvatio prostor bivše fabrike prouzrokovao je značajnu materijalnu štetu, a prema informacijama iz bihaćke bolnice, desetorica migranata teško su povrijeđena. Lakše povrede pretrpjele su desetine njih. Broj povrijeđenih vjerovatno će biti i veći kako vrijeme bude odmicalo.

“Avaz” saznaje, iako su informacije neslužbene, da je požar podmetnut, i to upravo od migranata koji žele da se ovaj migrantski centar zatvori, a oni da presele u centar ”Vučjak” u Bihaću.

Razlog je što je pogranični pojas oko Velike Kladuše “zabetoniran” i zbog potpune zatvorenosti migranti nisu u mogućnosti da se prebacuju ilegalno u Hrvatsku.

Centar ”Vučjak” bit će zamjena za migracioni centar ”Bira”, premda se agonija lokalnog bihaćkog stanovništva uopće tim premještanjem neće otkloniti, budući da se ”Vučjak” nalazi nedaleko od ”Bire” i također u blizini centra.

Izjava migranta

Prve neslužbene informacije sa terena govore o 29 povrijeđenih osoba kojima je ukazana pomoć u Domu zdravlja Velika Kladuša.

Većina povreda nastala je od trovanja dimom. Također, nekoliko osoba ima povrede od stakla, nastale prilikom izlaska kroz prozore.

Još uvijek nema službenih potvrda. Potvrđen dolazak zvaničnika IOM-a, očekujemo izjavu za desetak minuta.

Migranti u bihaćku bolnicu stigli sa frakturama i opekotinama, vatrogasci i dalje gase požar

Devetnaest migranata je primljeno u Kantonalnu bolnicu Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću zbog povreda koje su zadobili tokom požara koji je rano jutros izbio u prihvatnom centru u Velikoj Kladuši.

Kako saznajemo u bihaćku bolnicu je do 10 sati stiglo 19 migranata sa težim ili lakšim tjelesnim povredama.

“Pola ih je ostalo na daljnjoj hospitalizaciji, a među njima je i jedna osoba koja je zadobila teške tjelesne povrede”, kazao je za Klix.ba dežurni ljekar.

Migranti su povrede zadobili najvećim dijelom zbog skakanja sa prozora u trenutku kada su bježali od vatrene stihije koja se širila prostorijama Mirala, koji služi kao privremeni dom za stotine osoba.

“Najviše ih je stiglo sa frakturom stopala ili potkloljenice, a uz to imamo povrede od opekotina ili frakture drugih dijelova tijela”, dodali su iz bihaćke bolnice.

Tokom požara je povrijeđeno ukupno 30 osoba. Jedanaest, koji nisu upućeni za Bihać, medicinska pomoć je pružena u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši.

Vatrogasci su i dalje na terenu i rade na lokalizovanju požara, nakon čega će se ući dublje u prostorije objekta kada će početi i policijski uviđaj pod nadzorom tužioca.

Informacija o eventualnim žrtvama za sada nema.

Veliki požar u Velikoj Kladuši: Migranti iskakali kroz prozore, povrijeđeno 29 osoba

Jutros oko 6:30 sati došlo je do velikog požara u objektu Mirala u Velikoj Kladuši koji se koristi kao privremeni prihvatni centar za nekoliko stotina migranata. Kako saznajemo najmanje 29 osoba je povrijeđeno.
Veliki broj vatrogasaca je na mjestu požara, kao i ekipe hitne pomoći.

Prema riječima glasnogovornika MUP-a Unsko-sanskog kantona 29 osoba je povrijeđeno.

“Nekima se pomoć ukazuje u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši, dok su neki upućeni u Kantonalnu bolnicu u Bihaću”, kazao je za Klix.ba Šiljdedić.

Na snimku koji možete pogledati na portalu Klix.ba vidi se kako migranti iskaču kroz prozor da bi se spasili od požara.

Prema nezvaničnim informacijama požar je uzrokovan ljudskom nepažnjom.

Ipak, tačan uzrok će biti poznat nakon uviđaja koji će nastupiti nakon što se požar lokalizuje i potpuno ugasi.

Stotine migranata koristi prostor Mirala, a da li će i u budućnosti to biti njihov privremeni dom znat će se nakon utvrđivanja stepena materijalne štete.

Brojni migranti trenutno se nalaze ispred objekta i s nevjericom gledaju vatru i dim koji se nadvija iznad zgrade.

Treba podsjetiti da je Operativni štab za pitanje migracija u BiH na sastanku održanom prije dva dana u Sarajevu, kojem su prisustvovali i predstavnici Unsko-sanskog kantona, razmatrao mogućnost izmještanja iz urbanih sredina dva prihvatna centra “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši, te prihvatio prijedlog Gradskog vijeća Bihaća o novoj lokaciji u mjestu Vučijak.

(klix.ba/Avaz/Uskinfo/rvk/24sata.hr)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.