DINAMO je obavio ono najvažnije – plasirao se u posljednje pretkolo Lige prvaka izbacivši Ferencvaros nakon visoke pobjede 4:0 u Budimpešti. Iako djeluje neumjesno davati kritike nakon takve pobjede, nije sve bilo savršeno. Dinamo se  ponovno nakon postignutoga gola na 30-ak minuta ugasio, no ovaj put to nije bilo zbog manjka ambicioznosti, nego zato što linije nisu bile usklađene.

Prvo poluvrijeme i već viđene slabosti

Nenad Bjelica odlučio je ući u utakmicu s dvjema promjenama u odnosu na susret na Maksimiru: Moro umjesto Gojaka i Dilaver umjesto Leškovića. Obje izmjene će se pokazati kao ključne, no ne nužno po dobrim stvarima. Moro je prebačen u Ademijevu rolu “šestice”, u kojoj  je morao kontrolirati prostor između obrambene i defanzivne linije – posao je odradio sjajno, dok je Ademi postao klasični “box-to-box” veznjak koji je dominirao trkom i igrom bez lopte. 

Međutim, posljedice rotacija u obrani od početka sezone bile su vidljive. Kada je vezna linija s Petkovićem nanjušila priliku za aktivaciju visokog presinga ili kada je stajala na rubu 16-erca kod izvođenja gol-auta, obrambena linija se nije zajedno s njom pomicala prema naprijed da bi time stvorila offside zamku, već je ostajala na 40-ak metara od Livakovića. Rezultat toga bio je otvoreni prostor između obrane i veze. Iz takvih situacija Ferencvaros je stvorio svoje najbolje prilike, a Dilaver je i nekoliko puta “zaspao” kod postavljanja offside zamke. Tako je brzi Nguen nakon dugih lopti bez problema utrčavao iza leđa obrane i gotovo izbijao sam pred Livakovića.

Razlomljene linije Dinamo je nerijetko imao i u napadu. Moro se spuštao među stopere da bi organizirao prvu fazu distribucije, no često je zajedno sa stoperima ostajao preduboko na svojoj polovici terena, dok je ostatak vezne linije bio u protivničkoj. Time je Dinamo bio prisiljen na ispucavanje dugih lopti.

U prvom poluvremenu Ferencvaroš nije znao iskoristiti ono malo što mu je Dinamo ponudio jer mu je jednostavno nedostajao igrač koji radi razliku. Utakmica se pretvorila u borbu na sredini terena u kojoj ekipe nisu mogle zadržati posjed više od 10 sekundi. Ono što Mađari nisu imali ima Dinamo. Dani Olmo u 16. minuti ispod oka je primijetio Ademija koji je u novoj-staroj ulozi imao ovlasti ubacivati se iz drugog plana u šesnaesterac. Do predaha Dinamo više nije stvorio značajniju priliku pred golom Mađara.

Drugo poluvrijeme i raspad domaćina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo je iz svlačionice izašao furiozno. U 15 minuta pokazao je ono što smo svi znali – da je barem za klasu bolji od Mađara. Dribling Oršića i asistencija za Petkovića, zatim ponovno sjajna akcija Olma i Ademija pa crveni Civića iz minute u minutu pokazivali su nemoć Mađara kad je Dinamo ubacio u brzinu više. 

Ipak, koliko god ova pobjeda bila uvjerljiva i rezultatski impresivna, Dinamo je pokazao dvije očite slabosti, no one izgledaju rješivo. 

Prvi problem – neuigranost u obrambenoj fazi i razlomljenost linija – može se riješiti kadrovski. Dinamo je zbog toga ovo ljeto doveo dva nova beka koji bi trebali postati članovi udarne postave – Francoisa Moubandjea i Ivu Pinta – te bi oni uz spremnog Teophilea i Dilavera trebali biti drukčije rješenje za eventualnu grupnu fazu Lige prvaka, a tamo protivnici znaju iskoristiti taj tip obrambenih pogrešaka. 

Drugi problem je ovisnost o individualnoj inspiraciji Danija Olma kada stvari ne idu potpuno po planu. U objema utakmicama protiv Mađara Dinamo je postigao prvi gol nakon trenutka genijalnosti mladog Španjolca, dok su drugi ofenzivni igrači u utakmicu ušli vrlo slabo. U obje utakmice u prvom se poluvremenu nije napravilo mnogo. Potpuno je jasno da Dinamo u svojim redovima ima izvanserijskog igrača koji bi u perspektivi mogao postati jedan od najboljih igrača Europe, ali ono što je Dinamu potrebno je “buđenje” Hajrovića, Petkovića ili Gavranovića, igrača koji također imaju individualnu klasu. Od njih se – pogotovo od Hajrovića – očekuje da kontinuirano budu opasni te tako potencijalno stvaraju i za Olma višak prostora. 

Ako Dinamo to postigne, onda će, kao i prošle sezone, biti vrlo opasna ekipa!
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Izvor: / index.hr