Premijera dramske predstave “Vođa” Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) planirana je za 28. februar u 19.30 sati. Rađena je prema motivima filma “Veliki diktator” Čarlija Čaplina (Charlie Chaplin), a režiju potpisuje Admir Glamočak, dok je adaptaciju i dramatizaciju radio Almir Imširević.

Za muziku je zadužen Dino Šukalo, gitarista i član pratećeg benda Dine Merlina.

– Pokušali smo da iskoristimo i Čaplinov opus. Malo ljudi zna da je on pisao i muziku za svoje filmove. Osim što je bio glumac, bio je i kompozitor. Izazov je bio da iskoristimo muzičke motive iz Čaplinovih filmova, kao što su “Moderna vremena”, i jednu njegovu poznatu kompoziciju, koja se zove “Nonsense Song”. U njoj Čarli, kad izgubi tekst napisan na rukavima, izmišlja novi na licu mjesta. To je jedna od najsmješnijih scena u historiji mjuzikla – govori nam Šukalo.

Dodaje da su ostatak muzike prilagodili i zvučno, ali i s kompozitorske strane.

– Imali smo čast i zadovoljstvo da u svojoj ekipi imamo i mladog muzičara koji je buduća zvijezda bh. muzike i scene, a riječ je o Noi Jugi. Njegov otac je poznati gitarista Emir Jugo, a majka Rea Jugo već je mnogo godina u pozorištu. Tako da nam je Noa pjevao odjavnu pjesmu za predstavu, za koju je tekst napisao Almir Imširević. Zaista mi je zadovoljstvo da imam takvog talenta u svom studiju i rekao sam mu da me ne zaboravi kad se jednog dana proslavi – kroz smijeh nam kaže Šukalo.

Ističe i kako mu je uvijek čast i zadovoljstvo raditi s Glamočakom i Imširevićem.

– To je jedna ekipa koja je već radila predstavu “Fistik”, na koju sam veoma ponosan, kao i na ovu “Vođa” – zaključuje Šukalo.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Dino Šukalo kombinirao opus Čarlija Čaplina za predstavu “Vođe” / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.