Direktor Aerodroma Bihać: “Radovi teku sporije od planirane dinamike”

usn.ba

Radovi na izgradnji aerodroma u Bihaću evidentno teku sporije od očekivanog, no kako je kazao direktor Javnog preduzeća “Aerodrom” Bihać Elvedin Sedić, dosta stvari se uradilo u proteklom period.

Završen je ograda oko parcela aeorodroma, saniran je pristupni put kroz naselje Golubić. Intezivno se radilo na pribavljanju neophodne projektne dokumentacije, a završen je idejni projekat.

Na osnovu idejnog rješenja krenulo se u postupak dobijanja vodne i okolinske dozvole i urbanističke saglasnosti.

Postupak eksproprijacije također je u toku.

Određeni broj građana žalio se na odluke o proglašenju javnog interesa i tu smo donekle ograničeni procedurama i zakonskim rokovima koje moramo poštovat, ističe Sedić.

Prema studiji izvodljivosti i idejnom rješenju, ukupna vrijednost projekta bihaćkog aerodroma kreće se oko 45 miliona maraka. Ukoliko se nastavi ovakvim tempom izgradnje, ali i pod uvjetom da se uopće nastave izdvajati godišnja sredstva Vlade FBiH za za tu namjenu, završetak radova moglo bi se očekivati za nekih 15-20 godina. Stoga direktor ističe da je za projekt važno uspostaviti i odnose suradnje sa stranim investitorima kroz formu javno-privatnog partnerstva.

U Bihać su u više navrata dolazile razne delegacije iz Turske i arapskih zemalja, zainteresovane za gradnju aerodrome. Ali, da bi se strani investitori privukli, tzv. papirologija ipak mora biti uredna.56

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...