Prim. dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK na današnjoj konferenciji za novinare Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona je kazao da je tokom jučerašnjeg dana testirano 47 osoba od čega je ukupno 16 pozitivnih slučajeva. Trenutno se, kazao je, svi podaci unose u jednu bazu. Od ukupnog broja oboljelih 60 posto žena, a 40 posto muškaraca.

– Najveći broj oboljelih na 100.000 stanovnika je u Čitluku. Iz toga razloga sve svoje kapacitete usmjerili smo na Čitluk, kao što smo to uradili u Konjicu. Predložili smo niz mjera restriktivnih da im pomognemo kako bismo zaustavili širenje koronavirusa. Imamo krakove prema zapadnoj Hercegovini iz klastera Čitluka. Što se tiče Jablanice svi su vezani za jedan klaster i jednu porodicu. Nemamo neku veliku opasnost kada je riječ o Jablanici – kazao je dr. Avdić  

Ustvrdio je da je Mostar prilično dobro pod nadzorom.

Prim. dr. Zoran Karlović, šef Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar rekao je da su u Klinici Covid trenutno dva pacijenta na respiratoru, jedan na hemodijaliznom tretmanu, te još jedan na terapiji kisikom.  

Đahid Muratbegović, direktor “Igmana” je, naveo je, u fazi oporavka.

Pero Ćiro Pavlović, portparol Vlade i Štaba civilne zaštite HNK u protekla 24 sata izdato 54 rješenja o samoizolaciji. Nije zabilježeno nijedno kršenje rješenja o samoizolaciji, dok je zabilježeno 20 prekršilaca policijskog sata.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Direktor “Igmana” Đahid Muratbegović u fazi oporavka / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: