Za đake osnovnih škola zelenilo u domovima, na putu do škole i u školi znači bolju radnu memoriju i veći raspon pažnje, jer je mladi mozak tako manje izložen zagađenju.

Istraživačice sa univerziteta Hasselt u Belgiji analizirale su rezultate studije u kojoj je učestvovalo preko 600 djece uzrasta od 10 do 15 godina i pokazale da postoji veza između IQ-a i života u prirodi – sa samo 3% više zelenila u djetinjstvu IQ je veći za 2,6%.

Zanimljivo je i da se ovi podaci odnose na svu djecu, bez obzira na njihov socio-ekonomski položaj. To u prijevodu znači da veza između prirode i kognitivnog razvoja ne mora biti uslovljena načinom na koji podižemo djecu, odnosno našom finansijskom situacijom. Bilo kako bilo, bitno je naglasiti da nesmetan pristup prirodi za mnoge porodice koje žive u velikim gradovima predstavlja jednu vrstu privilegije.

Naučnice koje su radile na ovoj studiji još uvijek nemaju jasnu predstavu o tome na koji način boravak u prirodi utječe na IQ, ali navode kako su djeca koja žive u zelenijim područjima manje podložna stresu, te da su manje izložena zvučnom zagađenju, odnosno da imaju više prilika za igru sa vršnjacima.

Studija koja je 2015. godine provedena u Barceloni pokazala je kako za đake osnovnih škola zelenilo u domovima, na putu do škole i u samoj školi znači bolju radnu memoriju i veći raspon pažnje, jer je mladi mozak tako manje izložen zagađenju.

Izvor: mreza-mira.net/ hocu.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.