Djeca migranti ostavljena na milost i nemilost; da li će im biti omogućeno obrazovanje u BiH?

A.Zunic/Biscani.net

Nakon što je odjeknula vijest da bi se u osnovnu školu Brekovica moglo uposati oko 50 djece migranata, uslijedila je reakcija roditelja čija djeca pohađaju pomenutu školu.

Naime, roditelji su se pobunili, te su jučer održali sastanak na kojem su, pored njih, prisutni bili i predstavnik mjesne zajednice, te direktor škole. Kako su istakli, razlog pobune je strah da bi se cijele porodice migranata mogle doseliti na ovo područje.

Kako su kazali, roditelji nemaju ništa protiv djece, znajući u kakvoj su situaciji. Bojazan postoji, kako kažu, oko zdravstvenog aspekta. Također, smatraju da su državne institucije ovdje zakazale.

Sastanak nije donio konkretna rješenja. Zbog toga je naredni najavljen u ponedjeljak.

Uzimajući u obzir Konvenciju o pravima djeteta, prijedlog je dat od strane ministarstva obrazovanja, ali konačna odluka još uvijek nije donesena.

Za djecu migrante, koji imaju pravo na obrazovanje, kao i svako dijete na svijetu, jedan od načina obrazovanje je i ovo – uključivanje u nastavu područnih škola. Više o ovoj temi znat će se sljedeće sedmice, nakon održanih sastanaka, a dotad ova djeca ostaju na milosti i nemislosti nas, koji smo ih ovdje primili, vjerovatno se pitajući zašto nemaju pravo na obrazovanje, kao što imaju djeca u cijelom svijetu.29

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...