Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Na Facebook profilu Hrvatske gorske službe spašavanja objavljeno je da mlada strankinja rodila djevojčicu u Lugarnici u Nacionalnom parku Paklenica.

– Prije dolaska tima HGSS-a, mlada strana državljanka rodila je djevojčicu uz asistenciju djelatnika Nacionalnog Parka. Majka i novorođenče su sigurno prebačeni u kanjon, gdje su predani HMP timu – napisao je HGSS.

Nije ni znala da je trudna

Ravnateljica NP-a Paklenica Natalijom Andačić je za Index koja potvrdila da rodilja nije znala da je trudna i da je, na svu sreću, u timu za spašavanje bila i ginekologinja.

– HGSS je majku i bebu transportirao do ceste, jer ima puno hoda od Lugarnice gdje je žena rodila. Hitna pomoć je došla i odvezla majku i dijete u bolnicu. Na terenu je sve prošlo u redu, i majka i dijete su bili dobro – rekla je Natalija za Index.

Dodatne detalje o tome otkrile su anesteziologinja Anela Ušanović i ginekologinja Dora Perinčić koje su kao članice HMP-a svjedočile ovome trenutku.

Ušanović je rekla kako ovo nije bila rutinska intervencija i da nikad nije sudjelovala u ovakvom zahvatu.

– Mogu reći da smo svi skupa imali sreće da sam danas bila u sklopu dežurne ekipe, da smo se prvi našli na mjestu događaja – rekla je za RTL.

Porodila se sama u WC-u

Djevojka se sama porodila u Lugarnici.

– Porod je, kad smo došli, bio u zadnjoj fazi. Porodila se sama u WC-u u Lugarnici. Mi smo priskočili sa svom medicinskom opremom i krenuli u zbrinjavanje. Imali smo sreće što smo u blizini imali dodatne pomoći od GSS-a. Došla je ginekologinja koja je i meni olakšala pomoć – dodaje Ušanović.

Ginekologinja Perinčić, koja je sudjelovala u porodima trudnica koje nisu ni znale da su trudne, kaže da se to nikada nije dogodilo u ovakvim uvjetima.

Sve je, kaže, za nju bilo jako emotivno. Majka je, navodi HGSS-ovac Marko Rakovac, bila u emotivnom šoku, ali da su se dobro nosili s time.

Izvor: Index