Užasna sudbina djevojaka iz kafane “Luna PP zvezda” u Majuru kod Šapca već danima je glavna tema nakon hapšenja vlasnika restorana Velimira G. (57) i njegove supruge Estere G. (49).

Kako je “Blic” saznao od izvora upućenog u istragu, vlasnici se sumnjiče da su primoravali djevojke na seksualne usluge. Da su bile prave seksualne robinje potvrđuje i užasan podatak iz istrage da su imale i više stotina klijenata mjesečno.

– Prostitucija i ilegalni poslovi u toj kafani dešavaju se već duže vrijeme. Navodno je među klijentima bilo poznatog svijeta, privrednika koje svi znaju i koji su tu dovodili poslovne partnere. Cijena usluge bila od 70 i 100 eura, pa naviše – rečeno je “Blicu”.
U noći između petka i subote u “Lunu” (bivšu Zlatnu gredu) upali su pripadnici jedinice Uprave kriminalističke policije iz Beograda i “na djelu” zatekli četiri djevojke starosti 18 do 25 godina sa trojicom klijenata. Akcijom je rukovodilo Više javno tužilaštvo u Šapcu, koje je u saradnji sa ovdašnjom Policijskom upravom, više od dva mjeseca istraživalo slučaj.

Uhapšeni su vlasnik objekta Velimir G. (57), njegova supruga Estera G. (49), inače državljanka Rumunije i njihov pomagač N. O. (41) iz Vladimiraca. Svima se na teret stavlja krivično djelo trgovina ljudima, za koje je predviđena kazna od pet do 12 godina zatvora.

Kako piše Blic sve troje su se na saslušanju pred Višim javnim tužilaštvom branili šutnjom, nakon čega im je određen pritvor.

Oni se sumnjiče za trgovinu ljudima odnosno da su zloupotrebili lošu materijalnu situaciju svojih žrtava i primorali ih da čine seksualne usluge.

Tužilaštvo je u saradnji sa ovdašnjom policijom realizovalo hapšenje osumnjičenih, ali značajnu pomoć je pružila i UKP.

Za sada nije poznat identitet osoba zatečenih sa djevojkama, ni šta su ispričali u policiji. Po svoj prilici, oni bi mogli da posluže kao “dobri svjeodoci”, koje istražitelji poštede krivičnog gonjenja u zamjenu za dragocjene informacije.

– U “Luni” se čekalo na red, a od kada su uvedene zabrane rada zbog korone, dolazili su samo oni koji bi se najavili vlasnicima. Dvije trećine klijenata se stalno vraćalo, a bilo je i onih koji bi se zaljubili, jer su “prodavačice ljubavi” zaista prave ljepotice – priča sagovornik iz istrage, koji insistira na anonimnosti.

– Da su djevojke bile robinje uopće nije pitanje, ako se zna da su imale od pet do sedam posjeta u toku dana. Stotine ljudi prolazilo je mjesečno kroz postelju samo jedne devojke. Užasno je kada imate kćerku tih godina pa vidite šta su ove mlade žene pretrpile – rekao je sagovonik “Novosti”.

A upravo vlasnici objekta Velimir i Estera imaju dvije tek malo mlađe kćeri, koje su negdje na studijama.

– Estera ili madam Stela, brinula se o zdravlju djevojaka. One su veoma pažene i tretirane kao skupe mašine, što su i bile, jer je zarada zaista enormna. Kada sagledate slučaj sa ove sumorne strane, tek tada postaje jasno o kakvoj je teškoj eksploataciji riječ – kaže sagovornik iz istrage.

Mještani Majura nisu željeli da pričaju bilo šta o dešavanjima u kafani. Kažu da se vidjelo da vlasnici imaju mnogo novca, ali da se “njih ne tiče” odakle to bogatstvo.

– Vidjelo se da dobro zarađuju. Kada su pravili proslave nije se vodilo računa koliko će da potroše. Djelovalo je da imaju mnogo i da se rasipaju novcem – rekao je za “Blic” jedan od komšija koji nije želio da bude imenovan.

Izvor: Avaz.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.