Đurić: Albanci prekršili svaki dogovor, kako im vjerovati?

vijesti.ba

“Albanci na Kosovu i Metohiji ne poštuju ni sopstveni ustav, ni nealbance – koje nazivaju svojim građanima – ni svoj potpis, ni datu riječ, i apsolutno im se ne može vjerovati”, kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

“Jasno je da naspram sebe imamo potpuno neiskrenog i nekredibilnog sagovornika, i povodom toga nemamo nikakvih iluzija”, rekao je Ðurić u intervjuu za današnji “Alo”.

Podsjetio je da je prošlo više od dvije hiljade dana otkako je dogovoreno formiranje Zajednice srpskih opština, a da danas ne izgleda da smo išta bliži realizaciji tog dogovora iako su, kaže, Beograd i Srbi sa KiM učinili sve sa svoje strane da taj sporazum bude sproveden.

Osvrnuvši se na pokušaj Prištine da formira sopstvenu vojsku, Ðurić upozorava da bi jednostrano formiranje nekakvih oružanih snaga na KiM bilo kršenje međunarodnih sporazuma, odnosno međunarodnog prava.

“Postoje valjani razlozi kojima se može potući svaka tvrdnja da je Albancima u našoj južnoj pokrajini potrebna vojska”, ukazao je, navodeći da je, prije svega, bezbjednosni garant na terenu KFOR, kao i da je svaka ideja o formiranju tzv.vojske Kosova protivna pravu i svakoj želji da na KiM i u regionu imamo normalne odnose.

“Jasno je ko može biti jedina meta takve formacije i koga bi ona trebalo da zaplaši. Srbi zato ne smiju uzeti učešće u takvom projektu niti biti oružje u rukama protivnika sopstvenog naroda”, ističe Ðurić.

Što se tiče najava iz Prištine o otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici 28. novembra, kaže da bi svako jednostrano igranje tim osjetljivim pitanjem Srbi u četiri opštine na sjeveru KiM doživjeli kao bezbijednosnu pretnju i prijetnju miru.

Na pitanje da li je razgraničenje u ovom trenutku najbolje rješenje za srpsko-albanski spor, odgovara da je najbolje rješenje ono koje nam svima može donijeti trajnu stabilnost i mir, “a jedini način da se do toga dođe jeste da nijedan učesnik u procesu ne bude potpuno uskraćen i poražen”.

Pitanje teritorijalnosti, objašnjava Ðurić, jeste jedan od aspekata rješenja, ali smo toliko daleko od njega da bi svako ulaženje u detalje bilo na nivou promišljanja “šta bi bilo kad bi bilo”.

“Uvjeren sam da bi u idealnim uslovima kompromis bio moguć, ali suočavamo se sa sve manje i želje za kompromisom i iskrenosti s druge strane, što nas svakim danom sve više udaljava od rješenja”, navodi direktor Kancelarije za KiM.

Pravni argumenti su, kaže, polje na kojem Srbija najčvršće i najubjedljivije može da brani svoje pozicije pri čemu, ističe, veliko ohrabrenje i utjehu pruža podrška ne samo naših tradicionalnih prijatelja Rusije i Kine već – i većeg djela čovječanstva, prenosi Tanjug.

“Bez te podrške, koja je zasnovana i na ličnom prijateljstvu predsjednika Vučića sa Šijem i Putinom, tema KiM bi veoma brzo bila na silu uklonjena sa spiska otvorenih međunarodnih politčkih pitanja”, ukazuje Ðurić.

Kad je riječ o pokušaju Prištine da Kosovo uđe u Interpol, kaže da Priština želi da Interpol zloupotrebi za sopstvenu međunarodnu promociju, amnestiranje terorista iz nekadašnje OVK, te nastavak progona i zastrašivanje Srba.

O stavu pojedinih opozicionih političara po pitanju Kosova i Metohije Ðurić kaže da oni nemaju politiku za KiM niti viziju šta bi kao država po tom pitanju trebalo da radimo, “jer njih KiM suštinski ne zanima, osim kao sredstvo za primitivne demagoške napade na predsjednika Vučića”.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...