Mangala Karimi (Karimy) ima 13-godina, živi u malom selu u zapadnom Afganistanu, no stigao je do CNN-a zahvaljujući čudnoj sudbini, koja je u ovom kraju potpuno prirodna.

Do druge godine Mangal je bio Madina, jedna od sedam kćerki. No, roditelji su je izabrali da živi kao dječak u skladu s afganistanskom tradicijom “bacha posh”, izrazom na jeziku dari koji se prevodi kao “odjeven kao dječak”.

Otkad pamti, Mangala svoju dugu kosu zavlači pod vunenu kapu, nosi jaknu i hlače i pomaže ocu da održava njihovu pčelarsku i mliječnu farmu u selu Sanjur u pokrajini Herat. 

U duboko patrijarhalnom društvu Afganistana sinovi su visoko cijenjeni u odnosu na kćerke, do te mjere da se porodica smatra “nepotpunom” bez dječaka – kaže Nadia Hašimi (Hashimi), američka pedijatrica i autorica najprodavanijeg romana iz 2014. “Biser koji je razbio svoju školjku“.

Mangalov otac Koda Bakš Karimi izjavio je CNN-u da se, ako porodica dobije sina, dijete vraća životu kao djevojčica. Do tada, ili do trenutka kada Mangal uđe u pubertet, Koda i njegova supruga Amena Karimi “sretni” su s Mangalom i dužnostima koje on obavlja, kao što je “dobrodošlica gostima u naš dom i ponuda čaja ili hrane”.

Nakon dvije curice, Mangalovi su roditelji čeznuli za sinom. 

– Napravili smo od nje sina da pomogne ocu – kazala je majka Amena. 

Mangal je dragocjeni dodatni par ruku za deveteročlanu porodicu koja mjesečno zarađuje oko 80 dolara, što je malo čak i po afganistanskim standardima. 

Ljubav Afganistana prema svojim sinovima praktične je prirode jer dječaci cijepaju drva, oru zemlju, samostalno putuju i rade izvan kuće. A vjenčanjem njihove žene i sljedeća generacija djece ulaze u porodicu.

Od djevojke se pak očekuje da bude “skromna” i “pomaže u kućnim poslovima”. Izvan kuće, djevojka koja bi se “cjenkala na tržnici” ili “gledala odrasle u oči”, bila bi šok za neke ljude. 

Kad ne pomaže na farmi, kaže Mangal, voli igrati nogomet s drugim dječacima u selu, gdje je on jedino “bacha posh” dijete.
Ide u školu, ali za djevojčice, zajedno s četiri sestre. 

– Ne, ne smatram ga sinom – kaže otac i dodaje da će u budućnosti Mangal morati nositi djevojačku odjeću i za nekoga se udati.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba