Migrantska kriza u Bihaću i Velikoj Kladuši, kranjim sjeverozapadnim bh. općinama, svakim danom poprima nove, teže dimenzije.

Stotine migranata svake noći pokušavaju na razne načine preći preko granice u Hrvatsku. Prvo su išli pojedinačno i u manjim grupama, ali su grupe u posljednje vrijeme sve brojnije.

Preko planine do novog života

Prije kiše

– Hvata se korak s vremenom, uskoro će kiše i zima i bit će skoro nemoguće hodati predjelima kojima tražimo prelaz preko granice – govori nam Ekrem iz Sirije.

On je trenutno smješten u Privremenom kampu “Borići” u Bihaću. Kaže, svjestan je da vrijeme ističe.

– Sada grupe znaju brojati i do stotinu ljudi, neke čak i više. Neki su uspjeli preko aerodroma Željava, preko Plješevice. Mene su vratili sa jednom većom grupom, ali probat ću ponovo – kaže Ekrem.

UKLJUČITE SE U DISKUSIJU NA BISCANI.NET FORUMU NA TEMU MIGRANTSKA KRIZA

Migranti pokušavaju na svaki način izaći iz BiH i često se upute neprohodnim i teškim stazama. Te kolone na Plješevici uočili su i članovi Gorske službe spašavanja Bihać.

Njen rukovodilac Ermin Lipović kaže da ne mogu vjerovati kuda sve migranti prolaze, kakvim stazama.

Lipović: Velika opasnost

– Dobar dio Plješevice je miniran i još nije očišćen. Pokušavaju i preko bivšeg Vojnog aerodroma “Željava”, gdje je, također, dosta miniranog područja. Idu i preko Lohovskih brda, gdje je opasnost od zaostalih mina i veća, preko Martin-Broda i Kulen-Vakufa, preko Bugara u cazinskoj općini. I, što je još gore, među grupama je podosta djece – kaže Lipović.

O prelascima migranata u Lohovskim brdima govore i lovci, koji ih susreću u noćnim satima.

– Ukoliko se izgube na Plješevici ili na nekom drugom terenu, morat ćemo reagirati, ali je pitanje koliko ćemo moći pomoći s malo ljudi i slabom opremom – kaže Lipović.

Prema njegovim riječima, već su u nekoliko navrata spašavali izgubljene i povrijeđene migrante u Plješevici.

Lomovi, ogrebotine

I “Ljekari bez granica”, koji liječe migrante u Privremenom kampu “Trnovi” u Velikoj Kladuši, svjesni su opasnosti koje očekuju one koji krenu divljim putevima ka hrvatskoj granici.

– Vraćaju se sa polomljenim nogama ili oštećenjima drugih dijelova tijela – kaže dr. Žilijen Kloberer (Julien).

Prema posljednjim podacima, broj migranata u Krajini smanjio se za tridesetak posto. No, i dalje je evidentan dolazak novih iz azijskih i afričkih zemalja, i to, u prosjeku, skoro pedesetak dnevno.

Smješteni u “Borićima” i “Sedri”

Prema podacima policije, u Bihaću je trenutno prisutno od tri do tri i po hiljade migranata, a najveći broj ih je smješten u Privremnom kampu “Borići” i hotelu “Sedra”.

U Velikoj Kladuši ih je nešto više od hiljadu, a u Kampu “Trnovi” stalno ih je oko pet-šest stotina.