Odmah nakon što je Federalno ministarstvo prostornog uređenja donijelo rješenje za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju dionice puta Lašva – Nević Polje kao dijela brze ceste Lašva – Donji Vakuf, „Autoceste FBiH“ su krajem prošle sedmice objavile javni poziv za izgradnju dijela trase ove ceste.

To znači da je konačno počeo proces koji bi mogao rezultirati izgradnjom prvih kilometara ove brze ceste koju je Vlada FBiH prvi put javnim interesom proglasila još 2007. godine.

Kako za „Dnevni avaz“ pojašnjava direktor „Autocesta FBiH“ Adnan Terzić, brza cesta Lašva – Jajce u ovoj fazi će se graditi od istočnog ulaza u Poslovnu zonu Vitez do Nević Polja, dakle do raskrsnice za Novi Travnik.

– Dio kroz Poslovnu zonu rade „Ceste FBiH“ u iznosu od 36 miliona KM, a od izlaza iz Poslovne zone do Nević Polja preuzimaju „Autoceste FBiH“ u iznosu od 53 miliona maraka. Ova sredstva je osigurala Vlada FBiH za radove i eksproprijaciju zemljišta. Očekujem da će tenderska procedura biti završena do jeseni – kazao je Terzić.

Terzić za „Avaz“ otkriva da je do novembra planiran završetak 18 kilometara autoputa.

– A do kraja 2022. godine planiran je završetak još 33 kilometra autoputa za što imamo potpisane ugovore s izvođačima i radovi su u toku. Do kraja 2023. godine planiran je završetak još dodatnih 11 kilometara. U ovom slučaju je tenderska procedura u toku i očekujemo dodjelu ugovora do sredine ove godine – pojasnio je Terzić.

Terzić ističe da je za investicije osigurano novih milijardu i 400 miliona eura za ostale dionice u dužini od 95 kilometara te da tenderi biti objavljeni tokom ove godine.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Do novembra novih 18 kilometara autoputa / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.