Banke u FBiH su u prvom kvartalu ove godine ostvarile pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 62 miliona KM, kazali su iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Kako su istakli, pozitivan finansijski rezultat ostvarilo je 16 banaka, dok je gubitak u poslovanju u iznosu od 500.000 maraka iskazan kod jedne banke.

“U ovom periodu ukupan kapital povećan je za 3,2 odsto, najvećim dijelom po osnovu dobiti tekućeg perioda, te dokapitalizacije kod jedne banke i iznosio je 2,5 milijardi KM”, kazali su iz Agencije. Kako su naveli, ukupan bankarski sektor u BiH je stabilan i siguran, te je stopa adekvatnosti kapitala bankarskog sistema u prvom kvartalu ove godine iznosila 15,9 odsto. U prvom kvartalu ove godine krediti su zabilježili rast od 0,7 odsto, tako da su iznosili 11,2 milijarde KM, dok su ukupni nekvalitetni krediti iznosili 1,6 milijardi KM i zabilježili su rast od 0,8 odsto. Sa druge strane, ukupni depoziti u prvom kvartalu tekuće godine smanjeni su za dva odsto, ili 227 miliona KM, dok su štedni depoziti imali rast od 3,3 odsto, ili 220 miliona KM.

//nezavisne.com