Dodik: Angažmanom počasne jedinice OSBiH na Bobovcu su prekršena pravila

Klix.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da su angažmanom počasnog voda Oružanih snaga BiH povodom obilježavanja Dana državnosti BiH zloupotrijebljene procedure, ignorisan rad Predsjedništva kao vrhovnog komandanta, te da to pokazuje dokle je spremno da ide političko Sarajevo.
Dodik je kazao Srni da je upotreba počasnog voda čisto kršenje pravila i propisa regulisanih činjenicom da je Predsjedništvo BiH vrhovni komandant.

“Nemoguće je prihvatiti činjenicu da se počasna jedinica Oružanih snaga BiH postroji na taj datum koji mi ne prihvatamo, a s druge strane da se ospori upotreba te počasne jedinice za ‘Dan RS’ i to je nešto što će ostati problematično. Zatražit ću da vidim kakve su procedure”, rekao je Dodik upitan da prokomentariše činjenicu da pripadnici Oružanih snaga BiH danas, ipak, prisustvovali obilježavanju Dana državnosti BiH na Bobovcu.

On je istakao da Predsjedništvo u njegovom mandatu nije raspravljalo o tome, a da je moralo ako u vezi sa tim postoji nesagalasnost, kao i da je već rekao kako je protiv upotrebe te jedinice.

Dodik je naveo da su ga obavijestili da je dosadašnje Predsjedništvo usvojilo “neki operativni plan” upotrebe počasne jedinice i da to pravo “izvlače iz toga”.

“Smatram da je novo Predsjedništvo moralo da o tome donese odluku. Ono je ponovo ignorisano i nije bilo nikakvih traženja od druge dvojice članova Predsjedništva da se to stavi na dnevni red što govori o njihovoj namjeri da ignorišu rad Predsjedništva kao vrhovnog komandanta”, ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH ne može da funkcioniše na bazi volje samo jednog ili dvojice članova Predsjedništva već isključivo kao kolektivni organ.

“25. novembar nije Dan državnosti BiH, kako to žele prikazati Bošnjaci, i to je savršeno jasno, jer o tome nikada nije donesena nijedna odluka niti propis kojim je to regulisano. To je interni akt Bošnjaka”, ponovio je Dodik svoj raniji stav.

On je naveo da ne želi da ulazi u sve historijske činjenice.

Izvor: Klix.ba24

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...