Utvrdili su da OHR treba zatvoriti, a ne slati novog visokog predstavnika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarali su danas.

Dodik je u telefonskom razgovoru još jednom zahvalio Lavrovu za nedavnu posjetu, a Lavrov je dodao da mu je bilo veoma drago što su sastali uprkos tome što je Ukrajina neosnovano pokušala napraviti senzaciju vezano za ikonu, za koju nisu uspjeli da utvrde ništa od onoga što su tvrdili.

Stižu dodatne vakcine
Dodik je informisao Lavrova da je u bh. entitet, Republiku Srpsku, stiglo 20.000 vakcina Sputnjik V, a da će dodatnih 20.000 stići ovog vikenda. Ruski ministar je obećao da će se lično potruditi da se ubrza dostava vakcine za Republiku Srpsku koja je potpisala ugovor za nabavku 1,2 miliona doza kako bi što prije započela masovna vakcinacija.

Usaglasili su se oko pitanja OHR-a i utvrdili da OHR treba zatvoriti, a ne slati novog visokog predstavnika koji inače nisu do sada imenovani shodno Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma.

Nastavak saradnje
Razgovarali su i o daljem nastavku saradnje Republike Srpske i BiH sa Rusijom na svim poljima od ekonomije, poljoprivrede, energetike, do obrazovanja i kulutre, saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

Izvor: Avaz