Dodik kontra Vasića: Najdublje žaljenje zbog tragedije Notr Dama

Izrazio je nadu da će i veleljepni pariski hram posvećen bogorodici Mariji biti ubrzo obnovljen

Avaz.ba

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Republike Francuske Emanuelu Makronu (Emannuel Macron) te izrazio žaljenje što je u požaru stradala katedrala Notr Dam u Parizu.

– Kao član Predsjedništva BiH i njegov aktuelni predsjedavajući, izražavam Vama i francuskom narodu najdublјe žalјenje zbog tragedije koja se dogodila s katedralom Notr Dam. To remek-djelo gotičke umjetnosti jedan je od najvažnijih simbola evropske kulture i predstavlјa prvorazrednu vrijednost ne samo za francuski narod već i sve nas kojima je stalo do hrišćanskog naslijeđa koje je temelј našeg identiteta.

Srpski narod se u svojoj historiji mnogo puta suočio sa strašnim razaranjima svojih svetinja, kada je tokom užasnog pogroma postradalo više naših crkava i manastira na Kosovu, ali je i izgorio biser naše duhovnosti, manastir Hilandar na Svetoj gori.

On je, kao i veličanstvena katedrala Notr Dam, građen stotinama godina, od 12. do 14. stoljeća, a progutao ga je požar u jednom danu. Ipak, ogromnim naporima cijelog srpskog naroda i njegovih prijatelјa, od tada do danas je velikim dijelom obnovlјen – naveo je Dodik u pismu Makronu.

Izrazio je nadu da će i veleljepni pariski hram posvećen bogorodici Mariji biti ubrzo obnovljen. 

(Autor: Avaz)