Dodik u Donjoj Gradini: Najavljena izgradnja memorijalnog centra
Dodik: Moramo živjeti u miru, jedni s drugima

Autor: G. D.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Donjoj Gradini da će to biti mjesto sjećanja na velika stradanja u koncentracionom logoru Jasenovac, ali i mira i okupljanja, jer niko ne želi nikakav sukob, niti osvetu.

– Moramo živjeti u miru s drugima – rekao je Dodik.

Načini stradanja u Jasenovcu, kaže, a posebno djece, uvijek iznova zaprepaste.

Istakao je da on ne može ni oprostiti, ni zaboraviti ono što su uradile ustaše i NDH Srbima. U obraćanju prisutnima na manifestaciji u povodu Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac, upitao je kako je moguće da je neko presuđen na smrt čim je rođen, samo zato što je druge vjere i nacije, ali i dodao da NDH nije uspjela da uništi jedan narod.

Vijence za više od 500.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu koncentracionih logora na grobnom polju Topole u spomen-području Donja Gradina položili su i diplomati u BiH, ambasadori Rusije Petar Ivancov, Sjedinjenih Američkih Država Erik Nelson, Velike Britanije Metju Fild, šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, zatim premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjednica RS Željka Cvijanović, predsjednici Narodne skupštine i Vlade RS, delegacije Parlamentarne skupštine BiH i preživjelih logoraša.

Obilježavanje Dana sjećanja organizirale su vlade RS i Srbije. Brnabić je najavila zajedničku izgradnju memorijalnog centra u Donjoj Gradini.

– Znamo da cijenimo slobodu, ali i poštovanje prema drugom ljudskom biću bez obzira na vjeru, naciju ili spol. Stradali su nedužni ljudi, žene, djeca, starci, bez ikakve naznake ljudskosti od dželata – poručila je Brnabić.

Rekorderi u činjenju zločina

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da su u ustaškom zločinu u Jasenovcu učestvovali i oni koji su trebali širiti ljubav i čitati evanđelje i da su mnogi od njih „čak bili rekorderi u činjenju zločina“. Naglasio je da se „vapaj djece čuo do samog neba, ali ne do Zagreba i crkvenih predstavnika, i to ne što nisu mogli da čuju, već nisu željeli“.

(Autor: Avaz)