Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas da će na sjednici Predsjedništva BiH zatražiti minutu šutnje povodom smrti ratnog zločinca Momčila Krajišnika.

Dodik je istakao da bi na Palama po Krajišniku trebalo da bude imenovana jedna od ulica, kao i neka od ustanova u Istočnom Sarajevu, prenosi Srna.

“RS se ne smije odreći svojih utemeljivača, a jedan od njih je Momčilo Krajišnik”, rekao je Dodik na komemoraciji u Banskom dvoru u Banjoj Luci.

On je ponovio da historijska uloga Krajišnika ne smije da bude zaboravljena.

Krajišnik je preminuo jučer u Banjoj Luci od posljedica COVID-19 na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra, gdje je hospitalizovan 30. avgusta.

Podsjećamo, Krajišnik je bio i član Predsjedništva BiH od 1996. do 1998.

Uhvaćen je 3. aprila 2000. od strane francuskih komandosa u sklopu SFOR-a i pritvoren u zatvoru Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (Haaški tribunal) u Haagu.

Potom biva optužen za zločin protiv čovječnosti, etničko čišćenje i genocid u Bosni i Hercegovini.

Dana 27. septembra 2006. je proglašen krivim za istrjebljenje, ubistva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i za zločine protiv čovječnosti, ali ne i za genocid. Osuđen je na 27 godina zatvora.

Ipak, 17. marta 2009. mu je Haški sud smanjio kaznu na 20 godina zatvora.

Pušten je na slobodu 30. augusta 2013, poslije izdržavanja dvije trećine kazne.

Rođen je 20. januara 1945. godine u Sarajevu.

Izvor: Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.