Dodik najavio sastanak lidera u Mostaru: DF ne može biti samostalni subjekt

Nakon silnih pokušaja već mi je dosadilo da bilo šta kažem u vezi s tom klackalicom – kazao je Dodik

Avaz.ba

Otvorenje Mostarskog sajma u utorak, 9. aprila, i dolazak brojnih političkih zvanica bit će iskorišten za susret lidera tri najjače političke stranke u našoj zemlji.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će se u Mostaru sastati s čelnicima SDA i HDZ-a.

Dodik je u izjavi za Glas Srpske napomenuo da je vlast na nivou BiH do sada mogla biti formirana da se SDA držala dogovora i poštovala zakon te da je ta stranka uvijek nešto kalkulirala. 

– Nakon silnih pokušaja, već mi je dosadilo da bilo šta kažem u vezi s tom klackalicom. Kada budu spremni da formiramo vlast, poznati su principi koje smo prihvatili lider HDZ-a BiH Dragan Čović i ja na sastanku s liderom SDA Barikom Izetbegovićem – rekao je Dodik za Glas Srpske. 

Prema njegovim riječima, više nema nikakve potrebe za pregovorima, a govoreći o potpisanom sporazumu SDA i DF-a, Dodik je pojasnio da je riječ o bošnjačkom bloku i da se oni sami između sebe trebaju dogovorit o pozicijama.

– DF ne može biti u svemu tome samostalan subjekt. U ovom mandatu predsjedavajući Vijeća ministara BiH i tri ministartsva pripadaju Srbima. Po tri ministarstva imat će Hrvati i Bošnjaci, to je jasno – podsjetio je Dodik.

Dodik je ocijenio da je konačno vrijeme da bude formirana vlast i završena cijela ta trakavica zbog evropskog puta, ako ga, kako je rekao, oni uopće hoće.

– EU je, prema mom razumijevanju, rekla da, ukoliko formiramo vlast do maja, moguće je da dobijemo mišljenje za kandidatski status u toku tog mjeseca. Ako vlast ne bude formirana, oni to neće razmatrati jer slijede izbori u EU i tada će sve postati veći problem. Valjda ovi u Sarajevu i to imaju u vidu – kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH.

(Autor: Avaz)