Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH obratio se javnosti nakon sastanka sa Derekom Cholletom, višim političkim savjetnikom američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony), a sastanku su prisustvovali i Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan, kao i američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric).

Otcjepljenje i secesija
Kako je istakao, očekuje od međunarodne zajednice da sprovodi Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH.

– Očekujemo i od međunarodne zajednice, međunarodnog faktora koji je upleten u unutrašnje stvari BiH da poštuje i sprovodi Dejtonski sporazum i Ustav BiH. Republika Srpska uvažava spoljnji suverenitet BiH i unutrašnji teritorijalni integritet i ustavni poredak, koji je sastavljen od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Republika Srpska dakle dosljedno poštuje pravni okvir, prava i obaveze potpisane i predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom i tako se i ponaša – rekao je Dodik.

Komentirao je i spominjanje otcjepljenja RS.

– Još sam naravno rekao da RS nema nijedan plan o otcjepljenju Republike Srpske i secesiji kako to žele da nam pripišu da se to dešava. Ali u RS se o tome priča kao što se priča i u BiH i čitavom regionu. Nema nijedan konretan plan kojim bi išli za tim da se provede politika otcjepljenja – dodao je.

Politička i pravna sredstva
Kako ističe, nastavit će se boriti političkim i pravnim sredstvima za sprovođenje Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma onako kako je on napisan i kako je predvidio tu strukturu-

– Dakle, samo onaj Ustav i one aktivnosti Dejtona koje predviđaju poštivanje slova Dejtona su za nas prihvatljive. Mi mislimo, i rekao sam da, u BiH postoje oni koji optužuju Republiku Srpsku da navodno nešto činimo na destabilizaciji i suprotno Dejtonskom sporazumu. Rekao sam da je to bespotrebno i potpuno jedna vrsta bezobrazluka – izjavio je član Predsjedništva.

Dodao je da BiH može da egzistira samo ako uvažava historijske etničke realnosti.

– I u tom pogledu je apsolutno jasno da BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda jedina ima smisao, jedina može da bude održiva.

Opsežne informacije u kršenju Ustava
Na pres konferenciji je komentirao i ono što RS čini u stanovištu zaštite svoje ustavne pozicije

– Čuli smo od američkih partnera da ukazuje na potrebu da se spriječi bilo kakvo unilateralno ponašanje, ali ne govore o tome da je mnogo stvari u BiH već učinjeno unilateralno. Da nije visoki predstavnik nikada imao formalno pravo da donosi bilo kakav zakon i da Ustavni sud koji je u BiH je pod kontrolom dva muslimana i tri stranca apsolutno u funkciji razgradnje Ustava i stvaranje novog ustavnom poretka.

Sve su to poznate stvari o kojima RS govori. I zato smo pripremili opsežne informacije o kršenju Ustava BiH u nastojanju da se vratimo na ustavnu poziciju i to smo dostavili Narodnoj skupštini i očekujemo da će NS odnosno njen kolegij odrediti datum kada će se ta posebna sjednica održati – rekao je Dodik.

Povlačenje saglasnosti
Osvrnuo se i na najavljeno povlačenje saglasnosti.

– To podrazumijeva jednu opštu informaciju koja predviđa da se povuče saglasnost sa 140 zakona koje je nametnuo visoki predstavnik, a pravna osnova za to je činjenica da nigdje Ustav ne predviđa da visoki predstavnik predlaže zakone Parlamentarnoj skupštini koja treba da to donese. Ustav samo predviđa da je to predsjedništvo i da je to ministarski savjet.

I da to, u svakom slučaju, nigdje se ne vidi visoki predstavnik i njega nema u Ustavu BiH i nema ga tamo gdje je do sada bio tako neograničeno kršeći Ustav. Zato ćemo naravno i pored toga, predložili smo tri posebne informacije gdje smo iz niza razloga koji su tada bili ne korektni, koji su bili prisilni, koji su uticali na to da političari u RS iz različitih političkih opcija budu prisiljeni da daju određene saglasnosti, a to je vojska, indirektni porezi i VSTV.

Predlažemo naravno da se povuku saglasnosti koje smo ranije dali i da se uđe u normativno uređenje tih oblasti – rekao je Dodik.

(avaz)