Dodik o slučaju ”Dragičević”: Ako uskoro ne bude donesena odluka, pozvat ću građane na proteste

avaz.ba

Podsjetio i da je pravosudni sistem u RS i BiH kreirala međunarodna zajednica

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je danas da će, ukoliko uskoro ne bude tužilačke odluke u slučaju stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića, pozvati građane na proteste pred banjalučko Okružno javno tužilaštvo.

– Ako za mjesec-dva ne bude te odluke, pozvat ću građane pred Tužilaštvo da ih izbacimo iz njihovih kancelarija, jer oni ne rade dobro svoj posao. I neka misle šta god hoće. Oni su bili dužni da objasne javnosti o čemu se tu radi, a ne da to ja radim, ili neko drugi. Ovo je nedopustivo – ustvrdio je Dodik i podsjetio da je pravosudni sistem u RS i BiH kreirala međunarodna zajednica.

Istakao je da su članovi grupe ”Pravda za Davida” demokratskim pritiskom na Tužilaštvo trebali usmjeriti svoje zahtjeve da se riješi taj slučaj, kao i da se smijene ljudi iz Tužilaštva koji su odgovorni.

– I dalje sam spreman da sjednem i da razgovaram i s Davorom Dragičevićem, njegovim timom i bilo kojom osobom iz grupe ”Pravda za Davida” – dodao je on i istaknuo da se slaže i da se slučaj prebaci u Državno tužilaštvo i da žali što je Dragičević fokus svog djelovanja prebacio na institucije RS, što je, kaže, pogrešno.

Dodik je podsjetio da je Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv policajaca za koje je postojala sumnja da su napravili propuste tokom istrage tog slučaja, ali da nije dokazana nikakva krivica ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i da zato neće biti smijenjen.

Naveo je da ne štiti nikoga, ali da se ovaj predmet mora riješiti u institucijama te da je i vlastima RS stalo da se predmet riješi i personalno će tražiti odgovornost tužioca, jer, kako je naveo, nisu reagirali devet mjeseci i ne mogu se kriti iza nezavisnosti.

Dodik je istaknuo i da je, nažalost, slučaj stradanja tog banjalučkog mladića politiziran.

– Mislim da je okupljanje na Trgu Krajine odavno dobilo političku dimenziju – dodao je Dodik.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...