Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije uručio je danas donaciju od 20.000 doza ruskih vakcina “Sputnik V” preuzeo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

On je donaciju preuzeo tokom posjete Institutu za virusologiju i serume “Torlak” u Beogradu, a ovom prilikom Vučić je najavio da će se na ovom institutu proizvoditi ruske i kineske vakcine protiv koronavirusa.

Vučić je također naveo da je u ovom institutu jučer izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine ”Sputnik V”.

-Da li Sinofarmovu ili Sputnjikovu, vidjet ćemo, ali vjerujem do marta i jednu i drugu, da ljudima možemo da ponudimo paletu različitih vakcina. Ići će se na to da u početku možemo da proizvodimo 20 miliona, a zatim i 30 miliona, kako bismo mogli da obezbjedimo sve potrebe Srbije. Ali, ne samo Srbije, već i šireg regiona, jer ne možemo mi da budemo zdravi, ako su svi ostali oko nas bolesni – rekao je Vučić.

Dodik je zahvalio Srbiji zbog pomoći Bosni i Hercegovini, te je potcrtao da je to učinjeno bez oklijevanja i to svima ravnomjerno RS-u, FBiH i Kantonu Sarajevo.

-Mi smo zbog ukupnih odnosa na nivou BiH pokazali potpuni neuspjeh u nabavci vakcina. Mi smo uspjeli da obezbjedimo nešto, do sada je u RS-u oko 50.000 ljudi vakcinisano. Želim da ukažem na činjenicu da je Srbija lider u nabavci vakcina i vjerujem da će proizvodnja vakcina ovdje bitno riješiti problem vakcina u regionu”, rekao je Dodik

(avaz)