Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je za “Pink” da je sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom te zemlje Andrejem Plenkovićem otvoreno razgovarao o brojnim pitanjima i pitanjima u BiH za koja je Hrvatska zainteresovana.

– Hrvatska je, kao i Srbija, potpisala Dejtonski mirovni sporazum pa je, samim tim, i garant provođenja tog sporazuma. Međunarodna zajednica je putem Vijeća za implementaciju mira u BiH izbacila i Srbiju i Hrvatsku iz procesa odlučivanja o Bosni i Hercegovini i na taj način diskvalifikovala da se na pravi način odlučuje, konsenzusom. U to vijeće je ušla i Turska, koja promoviše interese muslimana – rekao je Dodik.

Podsjetio je da još nije formirana Vlada Federacije, što najviše pogađa Hrvate, jer nisu u stanju da dobiju pomoć i ono što im pripada. Rekao je da je Hrvatima u Vladi Federacije BiH uskraćeno pravo da ne budu preglasani i da je to “uradio Ured visokog predstavnika u BiH”.

– To je sve frustriralo Hrvate. Onda se Hrvatskoj desilo i to da se, u procesu ulaska u Evropsku uniju, Hrvatska morala da se odrekne uticaja i pomoći Hrvatima u BiH i da tu pomoć svede na humanitarno-socijalnu dimenziju. I to je upravo period kada su muslimani u BiH najviše uradili na razvlašćivanju Hrvata od strane muslimana – kazao je.

Dodik je naveo da je to iskoristila i međunarodna zajednica da bi promovirala princip građanske Bosne i Hercegovine u kojoj bi vladao princip jedan čovjek – jedan glas, koji bi omogućio potpunu dominacijiu Bošnjaka, “a mi ostali, Srbi i Hrvati bi bili nekakva raja”.

Dodik je kazao kako je takve tendencije prepoznala vlast u Zagrebu, što je zaključio iz razgovora s Milanovićem i Plenkovićem.- Prvi put sam jučer u Zagrebu od svojih sagovornika čuo interes da se zaštiti konstitutivnost Hrvata, a da bi zaštitili njihova kolektivna prava, moraju zaštititi i konstitutivnost nas, Srba, sviđalo se to njima ili ne. Kao što smo i mi odlučni da zaštitimo kolektivna prava Hrvata u RS-u i da to suprotstavimo individualno-građanskom, liberalnom konceptu, koji ne donosi nikakvu stabilnost Bosni i Hercegovini. Jučer sam prvi put čuo i kritike na rad visokog predstavnika u BiH i značajno je da je to došlo od predsjednika i premijera jedne zemlje članice Evropske unije i NATO-a, koji su rekli da je visoki predstavnik učinio zlo u Bosni i Hercegovini – rekao je, između ostalog, Dodik za TV “Pink”.

Izvor: Avaz.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.