Dodik opet zakuhava: Ako se 1. mart potvrdi kao praznik, nemamo šta da tražimo u BiH

avaz.ba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da očekuje da Ustavni sud BiH prihvati apelaciju poslanika Narodne skupštine RS-a o neustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti BiH, kao i 25. novembra Danom državnosti BiH.

Nakon eventualne odluke koja bi, kaže, potvrdila obilježavanje 1. marta, “onda mi više nemamo šta da tražimo u BiH”.

Tvrdi da će “nastati pravi politički haos, ako Ustavni sud BiH donese neku drugu suštinsku odluku, osim da se ukida obilježavanje 1. marta i 25. novembra u BiH”.

To očekuje, kaže, nakon što su sudije Ustavnog suda BiH donijele odluku o ukidanju 9. januara kao Dana RS-a.

-Nemamo šta drugo očekivati, kada su se drznuli da to nama urade s 9. januarom. Radi se o istim stvarima koje su sudije donijele u odluci o ukidanju 9. januara kao Danu RS-a, čime su rekli da to ugrožava neke druge, a zna se sasvim sigurno da 1. mart nije dan koji Srbi obilježavaju, pa su prema tome i mi smo ugroženi – ustvrdio je Dodik.

Ustavni sud BiH razmatrat će na sjednici sutra u Sarajevu zahtjeve poslanika Narodne skupštine RS-a za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti BiH, kao i za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti BiH.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...