Mi ćemo tražiti krivičnu odgovornost, rekao je Dodik
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska želi da održi neutralno bezbjednosnu situaciju u BiH, bez ikakvih izazova.

Dodik je istakao da ne postoji problem da Vijeće sigurnosti UN-a odluči da produži EUFOR-ovu u BiH, imajući u vidu neka iskustva posljednjih godina.

– Misija Altea zadovoljava neke okvire onih koji su prisutni na prostoru BiH. Ona ovdje nikome ne smeta, ali nema ni neke posebne koristi od nje, rekao je Dodik novinarima na Palama nakon sjednice Glavnog odbora SNSD-a.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ne odlučuje o statusu EUFOR-a u BiH, a da odlučuje, razmislilo bi se o načinu ponašanja.

Dodik je naveo da je u toku dana kontaktiran da učestvuje u radu određenog foruma Vijeća sigurnosti, dan prije održavanje sjednice, te dodao da ne zna da li će se to desiti.

– Obaviješten sam da neke članice Vijeća sigurnosti predlažu rezoluciju, sa nekoliko članova. Jedan bi bio da se produžava Altea, a neki drugi član bi bio da se potvrđuje visoki predstavnik, rekao je on, prenosi Srna.

On je istakao da će takva forma rezolucije koju neki predlažu dovesti do toga da je nemoguće donijeti odluku o proširenju EUFOR-ove misije, te dodao da su to igre zemalja predlagača takve rezolucije.

Istakao je kako bi bio zadovoljan da Vijeće sigurnosti UN-a više nikada ne izabere visokog predstavnika.

– A sa ovim Schmidtom ćemo se mi izboriti, on nema niakav mandat. On mora da shvati da smo mi odlučni da se borimo protiv nezakonitosti, a on ih ovdje u BiH upražnjava, istakao je Dodik.

On je upozorio Schmidta da kao persona ne smije da uzurpira i da se nezakonito ponaša u zemlji.

– Prva nezakonitost takvog tipa biće procesuirana i mi ćemo tražiti krivičnu odgovornost, zaključio je Dodik.

(oslobodjenje.ba)