Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) kazao je da su Milorad Dodik i NSRS prešli crvenu liniju. Dodao je da je spreman reagovati, ali da to ne bi uradio bez Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Kako je rekao, države Kvinte uvijek su bile za korištenje bonskih ovlasti, ali i da su druge države za to ako ništa drugo ne bi pomoglo 

Ja sam spreman reagirati, ali samo sa PIC-om. Ne bih to radio sam. U PIC-u je u toku novo razmišljanje i sve više članica misli da treba koristiti bonske ovlasti, ali odluka još nije donesena. Osim Rusije ima unutar PIC-a još država koje misle da su najbolja domaća rješenja. I ja isto mislim, i to su države koje vjeruju u domaća rješenja, ali vam neću javno kazati koje su. Sve te države misle dobro za BiH. U PIC-u ima 11 ili 12 država, neke su više, a neke manje za korištenje bonskih ovlasti – kazao je Incko u razgovoru za “Al Jazeeru Balkans”.

Komentirao je i današnju izjavu lidera SDA, SBB-a i DF-a, Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića, koji su Dodiku poručili neće dozvoliti prelaženje crvene linije
Incko kaže da je crvena linija kada neko kaže da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH, konkretno ovu posljednju o poljoprivrednom zemljištu. 

– Zamislite kada bi neko na otoku Korzika rekao da neće poštovati odluke Ustavnog suda u Parizu. Makron bi odmah poslao vojsku – rekao je Incko.

Ustavni sud je, kaže, temelj svake države i odluke se moraju implementirati.

– Izetbegović je rekao da prvo treba da reaguje Tužilašvo BiH, a znamo ko je predložio ovih osam zaključaka u NSRS, znamo ko je bio prisutan. Krajnje bi bilo vrijeme da domaće institucije urade svoj posao, a ako neće onda uvijek postoji mogućnost da u međunarodnoj zajednici nađemo zajednički jezik – kazao je Incko.

On je kazao da se neće mijenjati teritorija RS.

– Nije se mijenjala teritorija Srbije kada je Dodik tamo kupio neko zemljište ili vilu. Titular državne imovine je država – naglasio je Incko.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Dodik prešao crvenu liniju, sve više država članica PIC-a je za bonske ovlasti / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.