Dejtonski sporazum je jedan od najvažnijih dokumenata međunarodnog prava nakon Drugog svjetskog rata, rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, obraćajući se Savjetu bezbjednosti UN.

“Dejtonski sporazum se ne tumači, on se primjenjuje”, dodao je Dodik.

Istakao je da je BiH složena zajednica koja se kroz Dejton oslaljala na ono što se primjeljivalo i u SAD.

“Visoki predstavnici su promijenili Dejtonski sporazum, mijenjajući duh Dejtona. Pedi Ešdaun, je kršio sve moguće sporazume, a to je priznao i u svojoj knjizi. I svi su promovisali takvu politiku, sve do Incka”, poručio je Dodik.

Ponovio je da nigdje ne piše da postoji Savjet za implementaciju mira.

“Taj savjet je, navodno, dao visokom predstavniku da sam donosi i nameće zakone”, istakao je Dodik i dodao da nijedan međunarodni nivo nije uveo viskog predstavnika već da ga je uveo Aneks 10.

Dodik je poručio je da je mir ključna riječ svoj ovog vremena koji je uspostavljen Dejtonskom sporazumom.

“Ustav BiH kaže da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Nigdje ne piše da BiH ima imovinu, tako da Incko ne može da sprečava investicije”, kaže Dodik.

Rekao je da Srbija hoće da ode visoki predstavnik.

“Hrvatska isto, Republika Srpska želi da nestane, pola Federacije BiH želi da on ode. A, on i dalje manipuliše i iznosi neistine. Zloupotrebljava govornicu i kad govori, predstavlja samo jedan, bošnjački narod”, poručio je Dodik.

Izvor: BHRT

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.