Dodik u Beogradu: Vučić poručio da Srbija stoji iza Republike Srpske


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je na početku press konferencije pozdravio Dodika i rekao da je s njim razgovarao o svim temama, uključujući Kosovo.

Dodao je da su razgovarali i o ekonomskim temama u vezi sa zajedničkim infrastrukturnim projektima poput puta.

Predsjednik Srbije je dodao i da će kao poklon RS izgraditi jedan most preko Save.

„To je dio našeg malog poklona narodu u RS i BiH. Razgovarali smo o nečemu što život znači i znam da Dodiku nije nimalo lako zbog kompliciranih političkih odnosa privući investicije, to u BiH nije nimalo lako i užasno je teško Dodiku da se privuku strane investicije. To nema veze s tim radi li on ili ne, radi i bori se, ali to je realna činjenica“, poručio je Vučić.

Dodik je istakao da su odnosi Srbije i RS nikad bolji, da obuhvataju investicije i da to predstavlja mnogo više od finansijskog karaktera, da Srbija stoji iza RS i da brine o njima.

Dotakao se i pitanja Kosova rekavši da članovi Predsjedništva BiH imaju različit stav.

„Moj princip je da pratimo Beograd u ovom pitanju. Veoma je važno da se okupe svi važni faktori, intelektualni, društveni i ojačaju pregovaračku poziciju Srbije. Vidim da su veliki pritisci, i unutrašnji i vanjski, da bi se destabilizirala pozicija Srbije u pregovorima. Poziv je da se odmaknem od dnevnopolitičkih tema i posvetimo se ovom važnom strateškom pitanju“, kazao je Dodik.

Novinari su pitali Dodika i o ulasku BiH u NATO, a on je odgovorio da u RS nema spremnosti i podrške za to.

„Mi živimo u stanju pritiska, ne možemo da živimo ako nema pritiska. Kad bismo i htjeli, mi bismo morali za vojsku da odvojimo 100 posto više sredstava u startu, a mi te pare nemamo“, rekao je Dodik.

Dodik u Beograd stiže nakon što je s druga dva člana Predsjedništva BiH boravio u posjeti Briselu.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...