Dodik u Novom Sadu: Ne volim kada me zovete Bosancem, žao mi je što nismo zajedno

Klix.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisustvovao je danas u Novom Sadu obilježavanju stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. Dodik je, između ostalog, izrazio žaljenje što RS i Srbija nisu “zajedno” te zamolio Srbijance da ga ne zovu Bosancem.
U svojoj prvoj službenoj posjeti Dodik je izjavio da treba čuvati regionalnu stabilnost i Dejtonski sporazum, te da želi da saradnja RS i Srbije bude još veća.

“Žao mi je što nismo zajedno”, rekao je Dodik naglašavajući da “Srbi i sloboda nikako ne idu posebno”, te je podsjetio na “masovna srpska stradanja u borbi za slobodu, sa kojom je uvijek išao zahtjev za jedinstvo i okupljanje”.

“Kao političar i predsjedavajući Predsjedništva BiH ću vam reći da trebamo čuvati regionalnu stabilnost, Dejtonski sporazum, uvažavati međunarodni kontekst. Ali sad ću malo kao Srbin – žao mi je što nismo zajedno. Žao mi je što te 1918. godine nismo bili u ovom istom poduhvatu, nacionalnom i narodnom”, rekao je Dodik.

On je ukazao da mu smeta kada ga se naziva “bosanskim Srbinom” i istakao da je Srbin, da pripada srpskom narodu, govori srpski jezik i piše srpskim pismom.

“Tako se osjećam i vjerujem da nikoga ne vrijeđam. Ne volim kad me nazovete negdje Bosancem. Pokušajte da nas malo više poštujete. Mi smo Srbi Republike Srpske. Mi smo Srbi“, rekao je Dodik.

“Uvaženi gospodine predsjedniče Republike Srbije, želim da čestitam Vama, Srbiji, Vojvodini i svim ljudima ovdje ovaj važan dan naše nacionalne i državne historije i želim da ovaj vijek, koji je prošao, živi na vijeke vijekova”, rekao je Dodik.

Ističući da su Srbi “dali slobodu i drugim narodima koji su na bazi te slobode pravili svoje republike, a kasnije u raspadu Jugoslavije ih učinili svojim državama”, Dodik je ukazao da je to činjeno “kao da smo (Srbi) bili krivi što smo im donosili slobodu ili nismo na isti način gledali slobodu“.

Izvor: Klix.ba134

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...